Nemo Creative Commons License 2006.05.31 0 0 942

Tévedés. "A törvény a büntetésben teljesedik be és nem a szeretetben"

Eddig azt hittem, elfogadod hivatkozási alapnak, amit Jézus az evangélisták szerint a törvény és a próféták (vagyis az egész akkori Írás) fő parancsolatának nevezett: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, minden erődből és egész elmédből," továbbá "Szeresd felebarátodat, mint magadat." De te ezt sommásan "tévedésnek" nevezed. Kevés hajlandóságod van az ellenfél érveinek megfelelő súlyú kezelésére (s ezzel még tapintatosan fogalmaztam). Íme, mikor egy olyan érvvel kerültél szembe, melyet a Biblia ismeretében azonnal fel kellett volna ismerned, mint Jézustól valót, akkor kurtán viszadobtad nekem mint tévedést.

Szembeállításaid (mind a topiknyitóban, mind a sokat reklámozott tanulmányodban) jórészt ugyanilyen mondvacsináltak, önkényesek, saját elméd szüleményei, saját bizarr és kiforratlan rendszered alkotóelemei. Aki tehát téged vitában megtámad, nem is tudhatja, mit fogadsz el hivatkozási alapnak. Senki nem fog a veled való eredményes vita reményében tanítványodul szegődni, hogy kitapasztalja eszed járását, s kitudja, miként vélekedsz törvényről, evangéliumról, szeretetről és Pálról - hiszen végső hivatkozási alapod rendszerint valamely saját kategorikus kijelentésed, s mikor ezeket bibliai érvekkel verik le, te újabb saját dogmatikus kijelentések mögé bújsz. No bizony, ezért nem állok le veled itt részletesen vitázni. Kár a gőzért: akárha egy átváltozóművészt próbálnék a földhöz teremteni.

Előzmény: takarito (935)