Szia Feri!
A farizeusok igazsága magyarán szerinted is csupán részigazságok gyűjteménye. Én azt tettem ehhez hozzá, hogy ebben szerintem benne van az Ő kovászuk, azaz az ember képmutatása, ahogyan minden Istent csak részben megismert eszmerendszerben, és szerintem ilyen értelemben ír erről az újszövetség.
Az is tény, hogy a farizeusok teljesebb igazságot, "tudományt" adhattak volna a rájuk bízott, általuk Istent megismerni, s a mennybe bejutni kívánóknak.
Szerintem a rájuk bízott tudományból (az ószövetségi írások, s azok tanulmányozhatósága) kovácsolt "igazságuk" nem merített kellően, azaz már a rájuk bízott tudomány lehetőségeit sem használták ki megfelelően!
Emiatt a hegyi beszédben Jézus számos olyan dolgot mond, amire biza a farizeusok maguk is rájöhettek volna magából a rájuk bízott tudományból, azaz beilleszthették volna az igazságaik közé. Erre írtam a 10. parancsolat és a paráznaság és a "ne ölj" parancsolat kapcsolatát, valamint a szívből származó Istenkövetést, a körülmetélt szívet, hiszen a szívbőli követés fontosságát némelyek tudták közülük, s a legnagyobb parancsolat részeként a legfontosabbnak tartották. Nem véletlenül Jézus ezt a megvallást már nem egészítette ki, ezt elegendőnek mondta, de bizony kiegészítette a hegyi beszédben a többi ószövetségi alapigazságot, mivel azokat ott a farizeusok igazságának részeként értelmezte egyenként!
Magyarán voltak Jézus korában is akik tudták, érezték Jézus nélkül is, hogy mi a legfontosabb, az örök élethez szükséges alapigazsága az ószövetségnek, míg más írástudók és farizeusok alapvetően maradtak hiányosak az eléjük adott ószövetségi lehetőségekhez képest - is! Emiatt örülök annak, hogy Te is elismered azt, hogy Jézus a hegyi beszédben bizony rosszul értelmezett "farizeusi igazságokat" is elemzett. Márpedig ami rosszul van értelmezve, abban kovász van. Mivel Jézus a hegyi beszédben a farizeusok igazságát elemezte, emiatt a rosszul értelmezett részekben benne volt a kovász, mivel rossz értelmezése miatt nem igazság, hanem hamisság áradt belőle.
Az írásod többi részével egyetértek, de nem nagyon fogom folytatni ide az írást (és máshová sem), mert ez a topik szerintem meddő marad. Ha akarod, még válthatunk erről több szót, de sztem a lényegét kibeszéltük.
Üdvözlettel:
vm