Aureliano Buendía Creative Commons License 2006.05.22 0 0 119
Tegnap láttam egy spanyol filmet: "A fenevad napja". Arról szólt, hogy egy vidéki egyetemen tanító teológus 25 évi megfeszített (hehe) munka után megfejtette János jelenéseit. Rájött, hogy az Antikrisztus 1995 december 25-én fog megszületni, Madridban. Először elmondja felettesének, aki megdöbben, támogatásáról biztosítja, aztán sajnos rádől a templom nagy kőkeresztje, miközben a mi papunk lehajol, hogy összeszedje a számításait, amit kifújt a huzat a kezéből. Így hát a vidéki pap magára marad és Madridba utazik, hogy megóvja a világot. Az a terve, hogy gonosszá válik, így közel kerül a Sátánhoz, aki majd elvezeti a születendő Fenevadhoz, akit alkalmas pillanatban megölhet. Csak az a baj, hogy nemigen tudja, hogyan is kellene gonosznak lenni. Elveszetten bolyong a nagyvárosban, közben igyekszik gonosz lenni: egy koldus táljából kiveszi az aprót, egy baleset után haldokló utolsó kenetért könyörög, közel hajol hozzá, és azt mondja neki feloldozás helyett, miközben elveszi a tárcáját, hogy "a pokol tüzén égjél", egy ember taxira várva kiáll az útra, annak elveszi a bőröndjét. Valahonnan szerez egy walkman-t is, a világ legnagyobb, sárga színű szerkezetét majd bemegy egy sátánista lemezboltba, és az eladótól (akit José-Maríának, azaz József-Máriának hívnak!) és aki egy szimpatikus szénné tetovált, orrkarikás, loncsoshajú, nagydarab fiatalember, egy cetlire felírt együttesek lemezeit kéri (pl. észídíszí-t), hátha fordítva lejátszva rálel az üzenetre (ugyanis tudja az időpontot, de nem tudja a pontos helyet). Az eladó feltesz mindeféle lemezeket, kicsit hedbengel rájuk, de a papnak meg se kottyan ("nagggyon kemény", mondja a fazon), aztán ad neki egy kazettát, és ajánl neki egy szállást is. Véletlenül az anyja álta üzemeltetett illegális panzóról van szó a nyomornegyedben. És a papunk nekilát keresni, a fiatalember segít neki, rátalálnak egy tévéjósra (amolyan Gyurcsok féle távgyógyító és Dávid Merlini keveréke, Cavan a feketemágus), akit megkötöznek és rávesznek, hogy mondja el, mi kell a Sátán megidézéséhez. Kell hozzá szűznek vére is, a pap el is rohan azzal, hogy egy óra múlva hozza, mire a mester: Berosálok, ha Madridban egy óra alatt talál egy szüzet! De talál, közben véletlenül megöli José-María anyukáját, a gonosz panzióst, de szerez tőle egy puskát (igaz, hogy elveszti közben a fél fülét), majd visszamegy, az ördög megjelenik, és elkezdődik egy kisebb ámokfutás. Közben a pap elkeveredik egy sátánista zenekar (az Infernó) koncertjére, ahol a nagydarab biztonsági őrhöz fordul kétségbeesésében: Én is közületek való vagyok, tudom, hogy ma van a Fenevad napja! Mire az őr: Rosszul tudja tata, ma az Infernó napja van, kérdezze meg a pultnál, hogy mikor jön a Bestia. És így tovább. Közben kiugrott rendőrökből álló halálbrigádok járják Madrid utcáit, megégetik a hajléktalanokat, lelövik az arab boltosokat, a háziasszonyok meg vasalás közben Cavan mestert, a feketemágia professzorát lesik, aki épp a kórházból jön és már hisz a papnak, és élő adásban bejelenti, hogy mindenki menjen a picsába, a karácsonynak vége, jön az Antikrisztus. Szóvel egy olyan huszadik század végi röhejes apokalipszisben vagyunk, ahol ugyan folyik a vér, de minden olyan nevetséges és kisszerű is egyben, a sátánista fiatalemberek viszont igazából érzőlelkű, segítőkész emberek.
Előzmény: Aureliano Buendía (115)