Én illő tisztelettel viszonyulok a genetikához, mivel nem vagyok biológus. Valamire biztosan jó, de arra is int, hogy ne tekintsem csodaszernek. Emiatt, ha egy genetikus egyedül akarná pl. a fajok eredetét leírni, biztosan lehetne hibát találni benne. (Ahogy ma olvasom, matematikai modellezéssel indiaiak a Big Bang előtti történésekhez nyúltak. Lehet, hogy jutnak valamire, nem tudom, de a dolog annyira elvont, meg ugye az a 14 milliárd év, lelkük rajta.)
A genetika ennél azért sokkal inkább kézzelfogható a nyavalyáikkal együtt. Azt gondolom, hogy a genetika által elhelyezett nagyobb karók, mégiscsak terelhetik valamerre a történelmet. Ha más nem, bizonyos feltételezett események feltételezett bekövetkeztét kizárhatják. Ez is valami, de azért előbb-utóbb a sokoldalú bizonyítás egyik eszközévé szelidülve élnek majd tovább az eredményeik.
Azt sem mondom, hogy nem segíthetnék a Tamanát akár közvetve, vagy közvetlenül is. Sőt. Vegyük pl., hogy ha valaki szeretné meghatározni azon népmozgások irányát, amelyek révén a Tamana nevek elterjedtek a Földön. Tegyük fel, valaki egy ősi központot szeretne beazonosítani, ahonnét levezethető lenne a népek elterjedése. Ebben talán tudnának segíteni.