Sheme Creative Commons License 2006.05.19 0 0 56
Emlékszem, mikor 1989-ben a Mariahilfer str-ról hoztuk a lapos C64-et, meg az Ocean OC floppy-t haza. Nagyon örültem neki, de kicsit csalódtam, mert a német leírás szerint csak POKE-PEEK párossal lehetett hangot/grafikát kicsikarni belőle - azért a Last Ninja muzsikája kárpótolt.

Aztán valahonnan megszereztem a Graphics Basic nevű Basic Extender-t, mellyel már lehetett valamit csinálni a C64-en. Legjobban a sprite-editor tetszett benne, hogy lehetett összesen 32 sprite-ot rajzolni és a Sprite Animation-nal animáltatni őket.

Komolyan, ez egy elég nagy fegyvertény volt a Simon's Basic-kel szemben.

Ja, gyárilag jár a GEOS 1.2 a C64-hez. Sohasem tudtam lemásolni a gyári lemezt a Geos másolójával, pedig valakinek sikerült állítólag. Nagyon szép ikonvezérelt GUI-a volt, de a szűkös memória miatt nem lehetett teljesen kihasználni - memóriabővítőm meg nem volt.

Mondjuk a Gigaload azért segített a programok betöltésében - 9 block-os volt -, aztán jött a Verysofts Boot, am 6 block-os volt, viszont kicsit lassabb a GL-nál. De még így is 5-6x gyorsabb volt a 1541 adatátvitelénél.

A HELP+-szal kezdtem kóstolgatni az assembly nyelvet valamilyen leírás alapján. Hogy mit össze nem szenvedtem, mire üres képernyőn a felső sor tele lett írva "A" betűkkel...
:)

Majd augusztusban jött a Commodore Világ első száma, egy haverom mutatta. Nekem akarta adni, de ragaszkodtam egy original példányhoz, így megrendeltem. Ha valaki emlékszik, mintha 49Ft-ba került volna a lap akkor. Vagy 2 hónapot kellett várni, hogy megjelenjen a következő száma. Micsoda várakozással teli időszak volt! Amint lehetett előfizettem rá. Mindig kérdeztem a postás bácsi, hozott-e nekem nagy borítékot? Persze nem. Viszont amikor hazaértem, begyűrve mindig bent volt a postaládában - egy tudkó hozta, a másik, fiatalabb szépen belehelyezte, hogy nem szenvedett csorbát.

Micsoda idők voltak! Akkor olvastam benne, hogy Amigán van valamilyen víruskergető, meg hogyan kell védekezni a vírusok ellen. Tetszett a Sream Tracker leírása is, mert C64-en a Music Shop-nál jobb zeneszerkesztőt nem láttam - a Rock Monitor nem ér, pedig az tudott digit is kezelni, na de kinek volt digitalizálója???

Majd jött a Final 3 kártya, legalább nem kellett a VB-t betölteni a gyorstöltéshez - mellesleg vagy 2x gyorsabb volt a VB-nál...
Előzmény: BuggyBoy (55)