"A nyestnek szabad vérengzenie, mert van "őshonossági igazolványa"?"
1. A nyest nem vérengzik, hanem eszik.
2. Igen, neki szabad, mert része a hazai ökológiának, és nem borítja fel az egyensúlyát, ellentétben a macskával.
"Nem lakat kérdése egyébként, nem az ajtón megy be a csirkeólba!"
Hát hol? Miért nem csináltatsz rendes csirkeólat?
"Amikor ránézel a madaradra, akkor az "őshonosságot" nézed benne, az érzelmeid iránta csak létének jogosságára korlátozódnak? Hiszen talán nekünk, embereknek sincs jogunk itt élni! Most hagyjuk a pusztítást, amit végzünk úgy általában, de őshonosak vagyunk? És egyáltalán, mi az, hogy Európa? Egykor egyetlen földrész volt állítólag, attól, hogy ideszakadtunk, lehet az ember nem is itt fejlődött ki. Mikortól számít valaki, vagy valami őshonosnak? Akkortól, amikortól egy tudós, akinek hiszünk, meghatározza? És miért jobb, az aki őshonos? Nem rasszizmus ez?"
Bocs, hogy beidéztem az egészet, de ez mind puszta szócséplés, értelmetlen szőrszálhasogatás. Mindenki tudja, melyik állat hol őshonos. És nem, a területek eredeti ökológiájának megóvása nem rasszizmus, hanem természetvédelem.
"Hallottam a kipusztított madarakról, hallottam a sok ausztrál nyúlról, azok öldökléséről, a dingó kutyáról, ami szintén gáz, de nem hallottam Durrell akcióiról. De láttam olyat, amikor százszámra ölik a delfineket és nem tesznek ellene semmit!!! Na, ez felháborít!"
Kevered a dolgokat. haszonért való állatmészárlás -> káros, elítélendő. Természetvédelmi szempontokból történő irtás -> hasznos. Ilyen egyszerű.
Olvass utána Gerald Durrell Round-szigeti esetének.
"Jelzem a patkányokra és a hajókra nem reagáltál, pedig a nagy pestijárványok, amik a középkortól pusztítottak, amiknek leküzdése a macskák bevetésével nagyobb eseménynek tűnik számomra, mint néhány madár kihalása..."
Néhány madár kihalása bagatell? Értem.
Először is: a macska nem fogja meg a patkányt, túl nagy neki. Patkányra kutyával szoktak vadászni, sokkal hatékonyabb.
Másodszor: én nem mondtam, hogy irtsuk ki a Földről a macskákat. Ismét visszatérek az elemista szintű magyarázáshoz:
Macska a patkányokkal teli hajón -> jó, hasznos.
Macska az erdőben -> káros, pusztítandó.
Ennyi. Nem az a lényeg, hogy macska, hanem hogy hol van. A trágya a gabonaföldön éltető erő, az ebédlőasztalon viszont mocsok. Ha érted.