Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 135

;-)

Namost én senkit (ezért) nem anyáztam ;-)

És azért sztem itt más sem..

Azt azonban szeretném ám már látni, legalább "keresztreferencia" jelleggel az NHH honlapján akkor, hogy melyik szolgáltató melyik szolgáltatóval milyen típusú szerződése van érvényben.

Mert az pl. nem megy, hogy a Magyar Telekom az EMKTV (ez is VoIP, de ugyebár mint kábeles, helyhez kötött vezetékesnek minősül, annak minden "nyűgjével", de pl. számozásislag előnyeivel is - hiszem legalábbis) budapesti számblokkját hívni engedi és oda hívást beenged (ergo kell legyen közöttük összekapcsolási szerződés), de a számhordozási infós kollegák immár bő fél éve következetesen NEM látják ezt a számtartományt az adatbázisban (ehhez képest persez az OSS szépen azonosítja helyi társ-szolgáltatónak az EMKTV-s számot és korrekten számol  és számol el - a vita ellenére, mely a Favorit kedvezményezés gyakorlata miatt van köztem és köztük, itt is - kedvezményt is).

Mert innen kezdve - egyéb infó híjján - naná, hogy már nemtudom, mit is tudok!

Meg azon kívül, hogy ezek szerint (Synthe) az összekapcsolási piacon, ha nincs JPE szolgáltató, akkor szerződéskötési kötelezettség sem áll fenn (ha jól tudom), de ah fenn is áll, mindig lehet késleltetni a szerződéskötést kifogásokkal, jogi és műszaki felesleges csavarokkal...

Azaz az én olvasatomban a mostani helyzet még mindig úgy néz ki, mint egy szép és nagy, nem túl könnyen rendbe tehető kupleráj.

Ugyanis a távközlést igen kedvelő-szerető szakemberként én soha sem tudtam szolgáltatói szemmel (vagy csak azzal) nézni a megoldásokat - azaz a mostani helyzet a VoIP szolgáltatók piacán (épp az összekapcsolások miatt) az ELŐFIZETŐK (használók) szemszögéből kifejezetten hátrányos.

És én, aki havi több, mint 7 ezer forintot (amiben persze az ISDN, azaz többletszolgáltatások kánaánja is benne van, amitől nem kívánok megválni! ;-D) megfizetek tudatosan telefonozó  előfizetőként, hogy gyakorllatilag 8-16 ezer forintot "egészségesen" letelefonáljak, nyilvánvaló,hogy nem a VoIP ingyenességén lovagolva kötöm magam a dologhoz: bizony nemtzetközi irányból elérhetőnek kellene lennie a 21-es szolgáltató választón elérhető valamennyi VoIP előfizető (használó), mert különben az egész "körzet" megalkotása egyfelől teljesen felesleges, másfelől legjobb tudomásom szerint a nemzetközi hívások fogadása kiadással nem jár, mert ebből a nemzeti tranzitálótól a végződtetőig legrosszabb esetben nullszaldós, de inkább nyertes mindenki. Műszaki oka sztem nem lehet (már ha már valamely (!) vezetékesből elérhető az adott szolgáltató!), és ugyanígy jogi (szerződés hiánya) oka sem lehetne a nemzetközi fogadásra képtelenségnek.

És végezetül lenen egy nagyon primitívnek minősíthető megállapításom, már azok szerint (Synthe) biztos nem túl elegáns, akik a jó bonyolult elszámolási, jogi és szerződéses helyzeteket "élvezik", de legalábbis elfogadják: NEM hsizem, hogy feltétlenül ilyen roppant bonyolultnak kellene lennie az összekapcsolási piacnak, kivált képp nemzetközi végződtetés tekintetében.

Másképp megfogalmazva: az a jogi és gyakorlati állapot, melyet már én nem (!) vagyok képes józan ésszel fejben tartani (sőt: nem tudok egyszerűen "lekérni" sem!), nem szolgálja sem az előfizetők (hazsnálók) érdekeit, sem a szolgáltatók gazdasági és szakmai érdekeit - kizárólag egy szűk szakmai réteg megélhetését és egy szintén szűk szolgáltatói lobbi (?!) szemétdombon való kukorékolását szolgálja csupán.

Nem lehet, hogy megint rajtunk fogröhögni az egész fejlett "nyugat" de legalábbis az EU?!

Bocs mindenkitől, hogy ilyen hosszan fecséreltem idejét és energiáját (feltéve, hogy végigolvasták) és természetesen minden olyan (ellen)véleményt befogadok, amely valódi érvekkel, esetleg hivatkozásokkal jönfelém - sőt, aki ha úgy kívánja a helyzet, revideálom a fenti véleményem azon nyomban.

Üdvözlettel

Maus Robi

Előzmény: rainman (128)