Mint amatőr pofátlankodnék ide pár kérdéssel, mert vettem 1 hónapja egy Kamkvat fát, és pár kérdés felmerült bennen, amelyek nem hagynak nyugodni. :(
1.) Eladó azt mondta sűrűn kell locsolni, mindig legyen nedves a talaj. ---igaz?
2.) " tegyem sűrűn tűző napra, sőt, lehetőleg kint tartsam, de nem merem kitenni (közös udvar), így inkább ki szoktam tenni napozni az ablakba, de alapvetően folyton a Dél-Nyugati fekvésű ablakban van. --jó ez így?
3.) mikor vettem már akkor is észre vettem, hogy vannak rajta keményebb, szárazkásabb (de zöld) kissé pödörödött levelek, eladó szerint ez teljesen normális. most teszek majd be egy fotót, amin látszik, hogy milyen száraz az egyik levél, az utána következő friss hajtáshoz és levelekhez képest. --- oké ez így? mik azok a fekete pöttyök a levél fonákján? (a pöttyök mindegyiken rajta vannak, csak nem ilyen feketék)
4.) nőtt egy viszonylag hosszú ág rajta, mióta hazahoztam. mit tegyek vele? hagyjam így, vagy metsszem meg. ha metszeni kell, akkor mikor?
5.) állítólag prevenció jelleggel érdemes pajzstetű ellen permetezni, mert ha már ott a tetű, nem sokat lehet tenni. --- én most több helyen úgy olvastam, hogy utólag is jól kezelhető a tetű, mondjuk vettem vegyszert, de míg termés van rajta, semmiképp nem permetezném.
6.) mikor szedjem le a termést, vagy várjam meg, míg leesik?
7.) miután hazahoztam, hozott még egyetlen egy virágocskát. --ennek ne tulajdonítsak különösebb jelentőséget?
8.) eladó azt mondta, hogy télen nem bírja ki a lakásban, mert melege van. --- ez tényleg így van?
9.) A Kamkvat fa mellett látható egy állítólagos óriás citrom is. Az eladó azzal kecsegtetett, hogy ez már télen teremni fog. MIvel olcsón adta, megvettem, de nem hittem el neki. Ugye, hogy ez még nagyon kis "fa" ahhoz? Ezt a fát is hasonlóan kell kezelni, mint a másikat? Egyáltalán az év mely szakaszán reménykedjek virágzásban majd?
Bocs a sok kérdésért, meg hogy floodolom a topicot képekkel, de úgy gondolom, hátha jön valami citrusguru, és segít nekem, azután nyugodtabb lennék. :)