Szia Takarító!
1. A házasság bibliai fogalmában nincsen benne az "esküvő" kifejezés. Ha Te ezt beleteszed, akkor az az Ige fogalmától több. Azaz sem én, sem az Ige nem teszi bele az "esküvő" kfejezést a házasság fogalmába.
Amiatt nem teszi bele, mert nem az "esküvő" szertartásán, hanem az "eskü"-n van a hangsúly az Igében. Márpedig az "eskü" kimondásához nincsen szükség holmi "esküvő"-i szertartásra, megy az anélkül is az Ige szerint. Nincsenek papok, vagy állam által tartott "esküvők" leírva az Igében a házaaságkötések említésekor!
"Lakodalom", "menyegző" van említve, de nem szükséges feltételként, hanem csupán mint nagy mulatságként, ami valóban kísérheti ezt az "eskü"-vel történt szövetségkötést ünnepként. De nem feltétele az "esküvő-lakodalom-megyegző a házasság esküvel való megkötésének Isten Igéjében!
Ezt adja elénk az Ige szükséges minimumnak, azaz teljességgel mindegy, hogy Te vagy én mit mondunk. Olvasd a Bibliát, és fogadd el ezt. Emiatt lett férj és feleség Ádám és Éva, mindenféle leírt "esküvő" nélkül. Márpedig, ha valakit Isten férjnek és feleségnek tekint, akkor azt ember ugyanmár bitte ne tekintse nem annak, ne tekintse már bitte nem házasságot kötöttnek!!!
2. Jézus azt mondta, hogy az ószövetségi írások szívből történő "elhívése" által, meg lehetett már akkor is találni a bizonyságot arra, hogy azok Őróla szólnak, Őfelőle írattattak meg elsődlegesen. Ezt azonban csak azok az emberek tudták meglátni, akik a Mózestől és minden prófétáktól fogva írtakat nem csupán betűnek, hanem az örök életre, s az Isten ígéretére, a Messiásra elvezető vezérfonalnak látták. (Luk. 24, 25-27.)
Ilyennek látta Simeon és Anna is, mert a szívük alázatos volt Isten felé, s emiatt vezette Őket a Szent Szellem már pünkösd előtt is. De az írások valódi megértéséhez már Mózes idejétől fogva is alázatos, körülmetélt, nem megkeményedett szív kellett, s az Igét a szívben, s nem az elmében kellett - volna - hordozni (5.Móz.6,5-6.; 30,6.).
Magyarán Jézus szerint mindazok, akik nem értették meg a Mózestől és minden prófétáktól fogva Őróla írtakat - kemény volt/maradt a szívük. Azaz nem Isten Igéjében, az óbb szövetségben volt a hiba Jézus messiási voltának fel nem ismerésekor, hanem a megkeményedett emberi szívekben.
3. Az Édenkerti sztoriból itt csak annyit emlegettem, hogy Te tényszerűen rosszul állítotad azt, hogy Éva nem ismerte volna az egyetlen parancsolatot, mert a kimondásakor még nem volt megteremtve. Én e hsz-omban emiatt csak arra reagáltam és azt bizonyítottam, hogy Éva nagyonis ismerte és tudta az egyetlen Nekik szóló parancsolatot, mert arról maga számolt be a kígyónak Isten által mondottként.
Csak ennek a sima tárgyi tévedésednek a belátását vártam volna ebben a pontban, egyelőre nem többet.
Ebből a hsz-odból a többire az előbbi írásomban reagáltam.
Üdvözlettel:
vm