toloba Creative Commons License 2006.05.15 0 0 126
Debreczeni: politikai okok miatt nem taníthatok

Politikai oka lehet annak, hogy ősztől nem alkalmaznak óraadóként a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban, ahol húsz éven keresztül tanítottam - mondta hétfőn az MTI-nek Debreczeni József tanár, politikai elemző.
2006.05.15 17:03 MTI

"Miután fű alatt, nem korrekt módon intéződött a dolog, és miután semmiféle indoklás nem hangzott el, ezért valóban az a vélemény alakult ki bennem, hogy ennek politikai okai lehetnek" - mondta az MTI megkeresésére a Kecskeméten élő Debreczeni József.

Kitért arra, hogy 25 éve kezdődött tanári pályájából 20 évet a Katona József Gimnáziumban tanított, és minden évben volt osztálya. Egy véletlen folytán derült ki, hogy az új tanévben nem kap osztályt, és nem számítanak rá óraadó tanárként sem.

Egy kolléganője panaszkodott arról, hogy heti 26 órát kell a következő tanévtől tanítania, s három gyermeke mellett ezt nem bírja, Debreczeni Józsefnek viszont elmondta, hogy az ő nevét nem látta az órabeosztásban.

"Velem ezt nem közölték, de amikor Szabó István igazgatótól megkérdeztem, akivel baráti viszonyban vagyok - nem tudom, hogy mondhatom-e még ezt jelen időben - hogy kapok-e órát, kitérő választ adott" - tette hozzá a politikai elemző. "Szabó István igazgató Fidesz-tag, önkormányzati képviselő volt 1994-98 között, tudomásom szerint, tavaly is a városi elnökség tagja volt" - ismertette.

Szabó István, a Katona József Gimnázium igazgatója az MTI kérdésre elmondta, nincs politikai oka annak, hogy Debreczeni József a következő tanévtől nem kap osztályt, mert a külsős óraadók folyamatosan változnak. Kijelentette: Debreczeni József nem gondolhatja komolyan, hogy politikai oka lenne, hogy ősztől nem lesz óraadó.

"Egy mindennapi dologról van szó, ha valakinek nincs már órája, óraadó volt, akkor előbb-utóbb megszűnik az állása" - tette hozzá. Ismertette, hogy az utóbbi években már csak heti két-három órát tartott a gimnáziumban Debreczeni József, mert a "pedagógiai szempontok, hogy az osztályát vigye végig, fontosabbak voltak, mint az, hogy már nincs rá szükség tanárként nálunk".

Az egykor Orbán Viktor tanácsadójaként is dolgozó Debreczeni József az utóbbi időszakban írt politikai elemzéseiben, a vele készített interjúkban Orbán Viktor Fidesz-elnöktől óvta a parlamentáris demokráciát, míg a Magyar Hírlapban készült interjúban Gyurcsány Ferencről kijelentette: "Nincs mese: szoci vagy nem szoci, KISZ-titkár volt vagy sem, parlamentáris politikusként működik".

A Fidesz elnökét bíráló írásával egy időben olyan állítások jelentek meg a sajtóban egy feltehetően hamisított dokumentumra hivatkozva, hogy Debreczeni József a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatnak dolgozott volna. Antall Józsefről és Orbán Viktorról írt könyvei után elkészült Gyurcsány Ferencről írt könyve is, mely az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg.

http://ma.hu/page/cikk/aa/0/147585/1