Egy másik fórumra írtam be, de gondoltam itt is elhitem ezt a gondolatot, hátha elgondolkozik rajta egyszer valaki...
"Hadd dobjak fel egy-két gondolatot.
Előtte viszont leszögezném, hogy elítélem a filmek letöltését, semmilyen módon nem támogatom, de még csak a DVD-k másolását sem, ha azt valaki nem legális forrásból teszi saját használatra.
Amiről beszélni szeretnék, az a zene. És remélem nem ismétlek el egy régebbi hozzászólást.
Sokan mondják, hogy vegyenek az emberek inkább CD-ket, és hogy pár precedens értékű bünti illegálisnak tartott letöltésért majd meghozza a kánaánt, és radikálisan csökkenni fog a letöltések száma. Csakhogy szerintem NEM, méghozzá a piac saját törvényei miatt nem. A piacot (és az árakat, áru értékét) alapvetően a kereslet-kínálat határozza meg. A kereslet alapvetően 10-20 éve adott, függetlenül a társadalmi rendszerektől, és inkább csak a kereskedelmi módszerek gátjai korlátozták. A kínálat viszont már nem. Márpedig könnyen belátható, hogy ha versenybe kerül egy árucikk, mert pl. más is gyárt hasonlót, akkor az árak csökkennek adott kereslet mellett. A zenepiacra ez hatványozottan áll. Ugyanis az Internet beindulásával (értsd: P2P megjelenése) a zenekínálat százszorosára, ezerszeresére növekedett. Apró malőr, hogy nem legális csatornán, és csak a hálón. A zeneboltok és egyéb terjesztőhálózatok ehhez a robbanáshoz képtelenek voltak alkalmazkodni. Csak az utóbb felbukkanó online lemezboltok próbálnak lépést tartani, csakhogy ők sem nagyon tudnak két okból: kínálat, ár. A nem legális csatornák kínálata ugyanis még mindig nagyságrendekkel nagyobb, amik eleve lefele tolják a "mennyit-ér-egy-zeneszám" lélektani határát, függetlenül a legális rendszerektől, és ezt képtelenség a "valóság"-ban gondolkozó marketingesnek felfogni, ergó sosem fog olyan árat kérni, ami bár nem nulla (ld. nem legális letöltés), de nem is több a lélektani határnál. Sakk-matt. Lehet tehát üldözni, bebörtönözni, de a piaci törvényszerűségeket megkerülni nem. És még egyszer: amikor itt azt mondtam, hogy piac, én a legális+nem legális kínálatról beszélek, a zenekiadók viszont csak szűklátókörűen a saját kis legális szűkülő piacukban képesek gondolkodni. Talán nem szerencsés, de jobb megoldás lehetne átalánydíjakat vagy csomagárakat alkalmazni, és nem "egy szám 99 cent"-ben gondolkodni. Egy szám szerintem nem ér többet, mint 0.99 cent, mások szerint talán még annyit sem. :o
A filmekre egy gondolatig visszatérve: a zenékkel ellentétben a filmkínálat nem olyan iszonyat nagy, az illegális csatornákkal együtt sem tágult akkorát, mint a zenekínálat, eltekintve a sorozatoktól. De utóbbiakat rendszerint a rajongók töltögetik, megkerülendő az időbeli csúszásokat, és nem okoznak vele üzleti hátrányt igazán, hiszen megnézik a saját nemzeti adóikon is, a reklámbevételeket nem csökkentve, ráadásul hajlamosak megvenni DVD-n is, ha egyálatlán megjelennek. A nagy filmek letöltői ezzel ellentétben kifejezett kárt okoznak, rikta az, aki csak kíváncsi, de aztán elmegy a moziba, vagy kikölcsönzi, vagy megveszi."