Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1700

Ezeket az infokat korábbi beírásokból mentettem el:

"Haligovcétől végre megpillantjuk a szép alakú sziklás csúcsok jellemezte Pieniny határhegységet. A völgy végében látható csúcs, a Trzy Korony (ahová – ha belefér a programba - gyalog is érdemes felmenni) már lengyel területen emelkedik, éppen a Dunajec folyó fölé. A tutajok alatta haladnak el. A csendes környéken bőségesen találunk vadkempingező-helyet. Cerveny Klástor településről igény szerint, illetve azt hiszem ˝ óránként indulnak tutajok. Egy tutaj tulajdonképpen kivájt farönkökből áll, melyeken keresztbe rögzített deszkák jellemzik az ülést. A tutajt elöl-hátul 1-1 csáklyás ügyesen irányítja. Az út a szurdokon át 60-70 percig part. 1998-ban a visszaút buszjegyét is magában foglaló jegy 200 Sk-ba került. Útközben – én szlovákok közé kerültem -, ha szerencsénk van, még hangulatos szlovák dalokat is hallhatunk. A tutajon huszan ültünk. Élvezetes volt, ahogy a csáklyás néha megvárta, ahogy a víz a kanyarban a folyó szélére sodorta a tutajt, majd ott csáklyával fordította a helyes irányba. Visszaúton a busz, vagy iránytaxi helyett a folyóparti sétaúton kb 1,5 – 2 óra alatt vissza lehet sétálni a kiindulóponthoz."

Ide is szeretnék idén eljutni:

"Szepes vára Szepesváralja (SPISŠKÉ PODHRADIJE) mellett található, Lőcsétől keletre kb 20km-re. Nagyon komoly a vár. Az UNESCO 1993-ban a világörökség részévé nyilvánította. Érdemes megnézni. Amikor voltunk, a belső várudvarban épp egy falut építettek fel, valószínűleg valamilyen "Mesterségek ünnepe" jellegű történéshez."

Előzmény: Tökmag01 (1695)