Csak óvatosan Takarító!
Kezdjük azzal, hogy Te semmire nem világítottál rá az itteni vitáinkban, csak arra, hogy alap dolgokat nem értesz az Igéből. Erre nagyonis rávilágítottál.
Most legutóbb is számos pontban mutattam meg az Ige alapján az igebéli tévedéseidet, mert
- bizony ádámék szelleme el lett választva Istentől,
- bizony a Sátán szimbóluma volt a kígyó az Édenben,
- bizony házasság köttetett már az Édenkertben is,
- bizony a szövetség lehet diktatórikus is,
- bizony Éva tudott Isten parancsolatáról,
- bizony a "ketten lesznek egy testté" kijelentésben az "egy test" nem a születendő gyermeket jelenti,
- bizony Isten parancsolatát tudottan és valóságosan nagyon is áthágták az Édenben ádámék!
BIZONY.
Ahelyett, hogy most ezeknek a valamiféle cáfolatát próbálnád megfogalmazni - veszed a bátorságot, s azt írod, hogy Te valamire is rávilágítottál volna az eddigi vitánk során! Pedig inkább az látható, hogy bármelyikhez is nyúlok az állításaid közül - szinte egyik sem tartható Isten Igéje alapján (és nem "képzelgés" alapján mondom ezt!!!)!
Először a másik által cáfolt állításaidat próbáld megvédeni, s csak az után vonj le bármiféle tanulságot! De ebben az írásodban egyetlen általam az előbb leírt állításomat nem cáfolod, hanem levonsz az ujjadból szopva egy - a cáfolatod hiány miatt - alaptalan állítást, mondván:
"Te rávilágítottál bármire is az én írásaimban".
Nosza, gyerünk, világítsd meg az előbb általam "bizony"-nyal kezdett 7 állítást, s azok hamis voltát, mert, hogy ezt vártam válaszként, s nem üres, alaptalan öntömjénezést!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Egy dologhoz szóltál egyedül hozzá az állításaim közül, ezt "megvilágítom" jobban számodra, mert látom, hogy Neked most gondot okoz az általam leírt magyar szöveg egyszerű értelmezése is, s inkább nevezed emiatt "képzelgésnek", mint hogy vennéd a fáradtságot a kibontására!
Pedig egyszerű, nagyon egyszerű:
1. Azt írtam kezdetnek, hogy "Jézus szerint egy a jó, az Isten."
Ha nehéz számodra az ezt alátámasztó Igét és szövegkörnyezetet kikeresni, akkor segítek, ezt az Őt "jó mesternek" nevező gazdag ifjú felé definiálja Jézus pl. a Luk. 18,18-19-ben. Mivel ezt az igét a topikban korábban már idéztem hivatkozva, emiatt most nem írtam le az idézet helyét, csak annyit, hogy Jézus mondta ezt a definíciót. Remélem idézetmegjelölés nélkül is elhitted, tudtad, hogy ezt Jézus definiálta ilyen tömören!
2. Azzal folytattam, hogy "Magyarán minden hozzá viszonyítva jó, vagy nem jó, azaz gonosz".
Ez amiatt egyszerű tovább következtetés, mert Jézus is azt mondja, hogy CSAK EGY jó van a világban, az Isten. Márpedig, ha CSAK EGY jó van a világban, akkor minden más hozzá viszonyítva jó, vagy rossz! Jézus arra hívja fel a gazdag ifjú figyelmét, hogy ha Őt, Jézust a gazdag ifjú "jónak" ("jó" mesternek) nevezi, akkor az csak Istenhez viszonyítva lehetséges, mert CSAK EGY örökérvényű, állandó JÓ van a világban -, az pedig Isten.
Miután ezt írtam le kezdésnek, abszolúte nem érthető és döbbenetes az első kifogásod, kérdésed, mégpedig ez:
"Ha csak egy jó van, s az maga az Isten, mi módon mondja Isten a teremtett világra, íme igen jó vala?"
Nézzük sorjában:
a., Jézus definícióját tagadod, vagy elfogadod igaznak?
b., Ha elfogadod igaznak (amit remélek, bár ebből a kérdésedből úgy tűnik, mintha vitatni mernéd!), akkor egyetértünk ebben, mint alapban, s megnézhetjük közösen, hogy "mi módon mondja Isten a teremtett világra, íme igen jó vala?"
c., Oly módon mondta ezt Isten a teremtett világra, ahogyan én írtam, ugyanis - "hozzá viszonyítva JÓ" a teremtett világ, hiszen Őmaga teremtette azt, s a teremtését Isten magához, azaz az egyedüli JÓ-hoz viszonyítva minősítette a teremtés végén. Márpedig Isten "jót" teremt minden esetben, mert Ő maga csak "jó" (s "nincsen benne semmi hamisság" - írjam, hogy honnan idéztem, vagy elhiszed így bemondásra is).
d., Ilyen módon az első emberre is azt mondta Isten, hogy "jó" ((1.Móz.1,31.), sőt, egyenesen az Ő (jó) képére és hasonlatosságára is lett egyben teremtve az ember(26.)).
-----------------------------------
A következő kérdésed, felvetésed is amiatt tükröz kétkedést, mert egyrészt nem értelmezted az írásomat alaposan, másrészt hiányos az igeismereted:
"Milyen fa az, aminek a gyümölcsében az van elrejtve, nehogy Ádám megtudja, hogy Isten az jó, meg igaz, a Sátán meg gonosz és hazug?"
Nézzük ezt is sorjában:
a., A válaszomban leírtam, hogy csak "egyelőre" (azaz nem örökre!) voltak Ádámék eltiltva a tudásnak egy szintjétől.
b., Isten "jó" voltáról volt már "tudásuk", mert azt megtapasztalta az ember nap mint nap. Nem voltak gondjai, minden rendben, zökkenő- és problémamentesen ment az életében.
c., Azt is leírtam, hogy az eltiltott tudás arra vonatkozott, hogy az ember egyelőre ne tudjon egy olyan dologról, amely előtte és nélküle történt meg.
d., Emiatt ádámék csak a jóról tudtak egyelőre, a gonoszról lényegileg még nem. De arról már tudtak, hogy a "jó"-ban tapasztalt életből ki lehet kerülni valamiféle "halálba", ha Istennek a parancsolatát áthágják.
e., A "gonosz"-ról csak annyit tudtak, hogy van valami ilyesmi fogalom, merthogy annak a fának a névadója az általuk megtapasztalt "jó" mellett. De a lényegét, az előzményeket nem tudták.
f., Amiatt nem voltak eltiltva véglegesen a jó és a gonosz tudásának a fájáról, mert csak egyelőre nem voltak elég erősek több információ befogadására. Ahogyan Jézustól is a tanítványok kérték azt, hogy "növelje a hitüket"(írjam az igét, vagy jó így bemondásra is?) - itt is egy ilyen folyamatot kívánt Isten ádámékkal elindítani. Ugyanez a Jézus felé jelzett tanítványi szükség zajlik le a keresztényi hívő életben is nap mint nap, Isten csak addig engedi a Sátántól kísértetni az Ő felé tiszta, egyenes szívvel forduló hívőt, amennyit elbír a hívő abban a hitállapotában (igét írjak erre, vagy ismered ezt az igazságot is?), de a hívőknek folyamatosan kell törekedniük a nagyobb hitre jutásban, ahogyan Jézus tanítványai. Így lesznek egyre terhelhetőbbek újabb és mélyebb kijelentésekkel. Megjegyzem, erről Pál is többször beszél, nem csak Jézus...
Magyarán minden benne hívő embert csak annyi informácóval terhel meg Isten, amennyit elbír, s erről az elvről írtam én is előbb. Mert mi nem tudjuk kikutatni Istennek a végére mehetetlen igazságait, tudásának gazdagságát, de feladatunk az, hogy törekednünk kell a minél jobb megismerésére. Ádámék nem jutottak el arra a teherbíró szintre, amivel már Isten adta volna meg nekik a jó és a gonoszról való tudást, hanem hamarabb el akarták venni maguktól az általuk még el nem hordozható mélységű tudást.
Mert bizony mai ésszel is sok embernek egyszerűen elképzelhetetlen, hogy miért lázadt fel a Sátán és birodalma a Teremtőjükkel szemben. Az EGY JÓ-val szemben miért hoztak létre egy másik királyságot, egy olyat, ami szükséges módon CSAK rossz lehet, hiszen nincsen benne semmi az "EGY JÓ"-ból! Tényleg szinte felfoghatatlan, mert valóban
"Nincs senki jó, CSAK EGY, az Isten!"
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ismét látszik, hogy vagy az igeismereted hiánya, vagy csak sima szövegértési hiányosság (merthogy arról írtam Istenhez viszonyítva lehet számos dolog "jó" a világban, pl. nagyrészt az általad kérdezett "teremtett világ" is még jó) gátol meg Téged abban, hogy alap igazságokra magad is rájöjj az Igéből. Az persze ismételten csak hab a tortá(do)n, hogy egy csomó más állításomra nem reagáltál érdemben.
No nem baj, elég legyen az most, hogy ezt az egy összefüggő állítást a jó és a gonosz tudásának fájáról jobban megértsd! A többi 7-tel hogy fogsz-e foglalkozni később, vagy (remélhetőleg) elfogadod azokat - ez már a Te dolgod.
Üdvözlettel:
vm