Takaritó?
Honnan veszed, hogy társalkodom, azaz társad lennék, te meg testvérem (lásd alább, miről beszélek)? Egyáltalán nem. Lásd, Titanillának sem vagyok társa (pl. vele sem beszélek többé semmi hitbeli dologról), deklaráltam különböző hitünket. Ez egyáltalán nem azt jelenti, a világból kimentem volna, a világ embereivel, vagy a más hitűekkel nem szólnék. Hanem a világban élek, és a világ embereivel beszélek, velük, velük dolgozom és élek. Tudd, Pál is beszélt a világ embereivel, más hitűekkel, sőt, még hitbeli dolgokról is beszélt velük, vagy nekik (lásd Athénben). Csak éppen nem volt társuk. Ahogy én sem. Miben nem volt társuk? Hitben. Egyetértésben. Lásd, én még sok magát kereszténynek mondó embernek sem vagyok társa, sőt, a Hgyből is kimentem vagy 10 éve, mert szentségtelennek tartottam, másokat is elhagytam, szentségtelenekkel nem vállaltam a társaságot.
Takarito, velem rossz lóra tettél, ha belém akarsz kötni.
De csakugyan, takarito! Te akarsz rajtam számon kérni bármit? El nem kapsz engem, rajtam fogást nem találsz.
Hanem a te ostobaságodra ékes példa, még a közvetlen szövegkörnyezetet sem nézed (nem is szoktál hozzá az ilyesmihez), hogy ott testvérről van szó. Azzal ne társalkodjunk, azaz ne legyünk társai, azaz ne keveredjünk össze vele (ne legyünk vele közösségben), érted? Áááá, dehogy érted, ugyan mit is értesz te? Csak azt érted, amit akarsz, ahogy te akarod, és semmi mást nem értesz. Semmi jelét ennek nem is adtad.
Feleltem egy vádadra, noha ordít, semmit nem tudsz rólam, rám egyáltalán nem tekintettél, így ítélsz. Feleltem egy hitbeli tévedésedre, hogy mennyire nem érted az egyszerű szöveget sem. Nem kell mutogatnom téged, tévedéseidet, bőséggel mutatták neked, veled senki semmire nem ment. Egyszer én is megtettem, ennyi elég.
Nos, takaritó, én többé nem felelgetek neked, vádadra sem, hordj csak össze bármit rólam, nekem nem árt. Én nem ártani akartam neked, amit akartam, leírtam, de még tartoztam ellened való tanúságommal, hát ez is megvan. Képtelennek tartalak ugyanis, hogy bármi tévedésed belásd, hogy a mostanit belássad, és ezt a tévedésedet ugyanott (azaz itt) elismerd, magadat helyreigazítsd. Gondolom, azt teszed, mintha mit sem írtál volna. És így lesz (lett) a dolog részemről teljes.
CSerfa