Szia prklht
Nekem - most zongozázni sem tudnám - hgy egy keresztény - igaz teljesen újszer - topikban megétés is összejöhet, hiszen vsz. tudod, hogy nehezen fogadom el összességében. Ami és akik itt írnak, azonban már valami újdonsággal isszolgálnakszámomra. Ezért möst valami kérdésemet szeretném megfogalmazni és megkérnélek arra, hogy majd írj erről véleményt.
(1) Része van-e az antijudaizmus és antiszemitizmus elméleti legitimációjában a keresztény egyházak ama hitvallásának, hogy nem adatott üdvösség semmilyen más névben, mint a Názáreti Jézus (messiási) Krisztus-nevében (vö. ApCsel 4,12)?
(2) Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy antijudaizmustól mentes krisztológiának?
Amit az (1) pont alá tettem, az csak úgy valami. Azonban a (2) pont tartalmával tekintetbe kellen venni Pál leveleinek tartalmát.
Valmi nagyont "durvát" mondanék.
A vatikán nem más, mint egy olyan fiókszervezet - Jézus keresztényi látása miatt - mely Izrael Istenének hatálya alá van helyezve.
Valószinűleg tudosai ennek tudatában is voltak és vannak, és valószinűleg ezért nem kegyelmez a kereztényi szeret a zsidóknak. És én azt gondolom, Pálnak ebben nem csekély szerepe van, hiszen - talán a tudattalana miatt - arra kényszerült, hogy megfordulását igazolja.
Nem valami szépen tette ezt, mert genocidium, lett a vége.
Te, hogy látod ezt a kérdést?
Amida