Bocsánat, nem volt türelmem végigböngészni a teljes topikot, tehát lehet, hogy olyan dolgokat írok, amely már előfordult.
Nagy gond van már az anyag definíciójával is (a gondolat sem egyszerűbb "falat", de ezt egy pillanatra most hagyjuk). A magam részéről még használhatóval nem találkoztam. Nem az a baj, hogy nincs egzakt definíciója (hiszen a halmaz fogalmának sincs, mégis egész jól használható), hanem az, hogy konstruktív értelemben sincs (tehát nem tudjuk megadni az anyag "konstrukcióját" sem).
A fentiek okán én megkülönböztetek struktúra-hordozó entitásokat (ezeket tekintem anyagnak), és ezt a struktúrát, illetve annak változásait (ezeket viszont csak struktúraként, annak változásaként vagyok hajlandó kezelni, de nem önálló anyagi entitásként). Nagyon fontos kitétel, hogy vannak esetek, amikor a struktúra-hordozót a struktúrán "belülről" nem lehet kimutatni (ilyen a híres-nevezetes éter is), mivel minden dolog ezen hordozó (anyag) struktúrája.
Képzeljünk ek egy vizi-világot, ahol minden de minden (maga a szemlélő is) vízrészecskékből van. Ugyanúgy az örvények, áramlatok, a lokális sűrüsödések-ritkulások is, azaz minden. Ezen vizi-világon belülről ezek a struktúraváltozások maneifesztálódnak struktórahordozókká, ugyanakkor a vizi-világon kívülről pontosan lehet tudni, hogy csak a víz, illetve annak struktúrája van.
A fentieknek messzemenő következményei vannak. Mindenesetre ebből a gondolatmenetből következik, hogy a gondolatot nem tartom anyagnak, csak az anyag- struktúra aktuális állapotának, illetve a struktúra változásának. Ugyanakkor számomra elképzelhető egy olyan virtuális világ, amelynek belsejéből nézve a gondolati konstrukciók maguk az - ottani - anyagi (struktúrahordozó) entitások.