gyere a papához
2006.04.28
|
|
0 0
42
|
Úgy érzem, eltérülünk a "kályhától". A mi vitánk arról szól, hogy mi a baloldaliság leglényege. Szerinted a kollektivizmus, szerintem az egyenlőség eszméje. Amellett persze, hogy mindkettőnk szerint, ezen kívül van még egy csomó ismérve.
Én úgy gondolom -de ez már ismétlés-, hogy régebben, a régi baloldali gondolkodásban inkább volt jelen a kollektivizmus, mint ma a modern baloldaliságban. De szerintem még a régi időkben sem az volt a legjellemzőbb ismérve a baloldaliságnak. Hiszen ez már a jelszavak szintjén is látszik. Ha a máig legtipikusabb balos jelszónak a szabadság, egyenlőség, testvériségnek része lenne a kollektivizmus is, akkor mondhatnánk, hogy hát igen, a baloldal bizony kollektivizálni akar. De a jelszó máig maradt, máig érvényes, úgy, hogy nem bővült ki. Szóval tulajdonképpen csak ez a vitám veled, semmi más. Én a kollektivizmus idecibálását kissé erőltetettnek, hajánál fogva ide rángatottnak érzem. Egy mai, modern baloldalinak szerintem nem olyan fontos a kollektivizmus, viszont a régi hármas jelszó annál inkább. Tehát ezek a fontosak, lényegesek, és jellemzőek. |
Előzmény: DcsabaS (38)
|
|