bombaba Creative Commons License 2006.04.28 0 0 716
Nekem is csiklandozta a fantáziámat ez a növény, főleg mert mérsékeltövi, igy a teleltetésével nem lenne gond. Szombathelyen van egy 7 méter magas példány, 55 cm kerületü törzzsel. Ha valaki esetleg ismeri, megmondhatná, hogy terem-e.
A Terebess-oldalon az alábbit találtam róla:

'Beporzás : A szegényes beporzás csapás a természetben, de a probléma jól kezelhető kiskertben. A pawpaw virága hímnős, de nem önbeporzó. A virág hímelőző (protogynaus), az érett, kifejlett bibe nem túl hosszú ideig fogékony, amikor a hím pollenek hullanak. Ráadásul a pawpaw-nak szüksége van a keresztbeporzásra, egy másik, nem rokon pawpaw fától. A beporzás feladata a nem túl nagy érdeklődést mutató légy és bogárfajokra van bízva. A legjobb megoldás a házi kertész számára a kézi beporzás, használjunk kicsi, puha ecsetet a virágpor bibére juttatásához. A pollent éretten kell összegyűjteni, amikor a portok barnás színű, laza, omlós, porlós. A pollen szemcséknek bézs színben láthatóaknak kell lenniük az ecset szőrén. A bibe akkor befogadó képes, mikor a vége zöld, fényes, és ragadós és a portok szilárd (tömör) és zöldes világos sárga színű.'

Na itt vesztettem el a lelkesedésem, mert nem értem, hogy keresztbeporzásra+kézi beporzásra van szükség, vagy elég a kézi. Bár ez is elég strapás lehet egy 4-5 méteres (vagy akár csak 3 méteres) fánál.
Előzmény: Flanell (713)