t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.27 0 0 2155
sziasztok!

1. Tudtok olyat mondani lisztharmatra, ami nem kontakt módon hat, vagyis nem muszáj permetezni, hanem mondjuk leszórom a földre, megöntözöm, a növény pedig felszívja? Egy db, erősen hajtó, sokat virágzó balkonnövényről (Lonicera) van szó a sokadik emeleten, ami a párás, fülledt nyárban valahogy mindig áldozatul esik.

Mintha azt olvastam volna, hogy az új rügyekben telel át, de nem nyírhatom le tökig. Visszakerestem itt a topikban, a Topas fedőnevű szert írtátok megelőzésre, de ez gondolom szintén a levelekre permetezendő. A ként (Thiovit) pl. felszívja a földből (eddig ezzel "permeteztem")?

2. A Potentilla fruticosámat ugyanígy vissza-visszatérően kísérti valami gomba, a levelek fülledt időben elkezdenek a szélüktől befelé bebarnulni, majd összepöndörödnek és lehullanak. Erre a gazdaboltban (bevittem az agronómusnak a rohadó ágat), Manzate-ot javasolt, és azt mondta, távolítsak el minden leszáradt levelet, mert abban telel át a gomba. A kérdés ugyanaz: nem-permetezős szer létezik ez ellen?

előre is köszi.
t3v