Carolus58 Creative Commons License 2006.04.27 0 0 143

"Pl. Marseille, Ampurias (Katalónia) városok görög nyelvből kapták a nevüket, míg pl. Cádiz föniciai, Cartagena közismerten pun.

De lehetne sorolni a latin eredetűeket is, mint pl. Köln, Zaragoza, León, stb."

E nevek akkor érdekesek, ha van Kárpát-medencei azonosuk. Ha nincs, tök felesleges az említésük, mert nem tartozik a tárgyhoz. Ha lenne pl Tolnában Marseille nevű patak, akkor érdekelne. Ha nincs, akkor fejezd be."

Válaszoltad az idézetemre Turtur.

Igencsak szelektív a gondolkodásod. Speciel a teóriát gyengítő érvek számodra nem tartoznak a tárgyhoz. Szeretném, ha tudnád, egy teória akkor állja meg a helyét, ha az ellenérveket érdemben meg tudja válaszolni. Te erre képtelen vagy. Vagy személyeskedsz, vagy azt mondod, hogy nem tartozik a tárgyhoz. Lenne egy harmadik út is, amit pl. Kisharsány próbál tenni: érdemben próbál a kritikára válaszolni... Próbáld meg, hátha sikerül.

Ráadásul a legelemibb kutatási elvnek se felel meg a Tamana: nem tudja megmondani, hogy a magyar eredetűnek tűnő toponímiák mikor és milyen nyelven keletkeztek külön-külön, egyenként? A rájuk rakodott évszázadok, kultúrák, nyelvek mennyiben torzították el a kiejtésüket, jelentésüket (a latin-amerikaiknál ez kimutatható is, hiszen más a spanyol és más a helyi, indián kiejtés).

Ha már az általam említett példáknál maradunk, akkor pl. olyan változásokat is nyomon kell tudnia követnie a Tamana szakértőnek, hogy lesz Emporionból Ampurias, Messallaból Marseille, Ceasaerea Augustából Zaragoza, Septima Legiónból León, stb.

Nem elég azt mondani, hogy van egy toponímia Carabela, az biztos Kara Bélából jön - ez ugye szerepel a latin-amerikai tanama térképen -, mert Béla magyarul jól hangzik. Na, de, hogy még csavarjunk a dolgon. A Tamana logikában gondolkozva Kara Béla lehetne akár szláv is, hiszen Bela fehéret jelent a szláv nyelveken... Hát ezért is mondtam neked, hogy ez az egész Tamana sok sebből vérzik, ha még nem vérzett volna el teljesen.

Off topik

Turtur, te téged minden esetben ennyire elvakít az indulat, hogy képtelen vagy személyeskedés nélkül kifejezetten a tárgyra mutató érdemi választ adni? Én sokat olvastam már tőled itt is, Origon is és kevés olyan alkalmat láttam, amikor kultúrált választ tudtál volna adni a veled nem egy platformon lévő vitatársadnak.

Egy történetet azért elmesélnék neked:

Valamikor a kubai rakétválság idején Hruscsov felszólalt az ENSZ közgyűlésén. Egy adott pillanatban hirtelen előkapta cipőjét az asztal alól és azzal kezdte el verni az asztalt és ordított, hogy azok a rohadt imperialisták. Erre az angol miniszterelnök levette a fejéről a füllhallgatót, felállt és azt mondta kimenetele előtt: "én ezt a nyelvet nem értem"...

on

Előzmény: turtur (139)