turtur Creative Commons License 2006.04.27 0 0 139
Eddig csak kételkedtem, de most már biztosan tudom, hogy Tamana ügyben te itt semmiféle előrehaladást nem szolgálsz. Sőt oktalan kötözködésed értelmetlen.

"Pl. Marseille, Ampurias (Katalónia) városok görög nyelvből kapták a nevüket, míg pl. Cádiz föniciai, Cartagena közismerten pun.

De lehetne sorolni a latin eredetűeket is, mint pl. Köln, Zaragoza, León, stb."

E nevek akkor érdekesek, ha van Kárpát-medencei azonosuk. Ha nincs, tök felesleges az említésük, mert nem tartozik a tárgyhoz. Ha lenne pl Tolnában Marseille nevű patak, akkor érdekelne. Ha nincs, akkor fejezd be.

"A probléma ott van, hogy ahogy te is említed, a toponímia vagy kivülről átvett (másik nép kultúrális és birodalmi expanziója alapján), vagy helyben született. Ha helyben született akkor az adott őslakos nyelv alapján értelmezhető."

Nevet úgy lehet átvenni, hogy a névadó a helyszínen marad. kÜLÖNBEN NINCS KITŐL VENNI A FOLYAMATOSSÁGOT.

"Mivel magyarok nem igen kolbászoltak hódítóként sok ezer kilométerre a törzsterületektől, ezért igencsak bajos hogy a helyi nyelv ismeret nélkül bárki véleményt alkosson egy-egy toponímia magyar nyelvű eredetéről."

Kik a magyarok, hol a hazájuk, és honnét nem kolbászoltak sehová?

Leszel szíves nem burkolt üzengetésekben utazni:

"Turtur puffogva szememre vetette a "nyelvészkedést". már álljon meg a menet, igencsak önkényes dolog, hogy úgy akar valaki "kutatni", hogy a neki nem tetsző, de megkerülhetetlen feladatokat lesöpri az asztalról. Tudomásul kell venni, hogy a most és évszázadokon, évezredeken keresztül ott élő őslakosok nyelvének ismerete nélkül a Tamana teória nem rendelkezik a legminimálisabb tudományos hitelességgel se. Azaz, "áltudomány". Ez kb. olyan, mintha valaki , hogy anatómiai ismeretek nélkül, csak így első blikkre ránéz a rákos betegre és belevágná a szikét, hogy itt kell vágni, mert ez a beteg szövet. Érdemes lenne nem fordítva ülni a lovon..."

Semmi szükség nincs más olvtársakat nyomás alá helyezve marhaságokat írogatni vad nézeteid oltalmára. Írd meg nekem, ha valami nem tetszik. Még mindig nem olvastad el a preambulumot - közleményedből ez látszik. Az, meg hogy mi az áltudomány, nyilván nagyon ki vagy kupálva, csak sajnos nem talált a mindenáron való cáfoló igyekezetedben.

"Hasonló dolog kapcsán mondtam Turturnak, bár ezek szerint nem értette meg, hogy a nagy számok törvénye alapján a román, vagy a héber nyelv is kimutathatna 8000 hasonlóságot az "őshazájukkal"..."

Hát igen. Üzengetünk, üzengetünk, hátha valaki bedől a semminek.

Érdeklődéssel várom a román és a héber Tamanát. Vélhetően van hozzá anyagod is.
Ha bemutatod, igyekszem megérteni. Húzzál bele. Ha elhagytad a 7000-et jelentkezz bátran.
Előzmény: Carolus58 (133)