sz33 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 617

" Egyébként is úgy érzem a két téma csak rokon, legalábbis az első fejezet alapján."

Kedves kisharsány!

Helyes az érzésed, és nem véletlenül hívtam fel a figyelmet a 3. fejezetre.

Akkor most kifejtem az én meglátásomat, véleményemet.

Az emberréválás folyamatában, a tagolt beszéddel lehetővé vált egyes különösen tehetséges emberpéldányoknak (pl.sámánoknak, varázslóknak) valami felsőbb hatalomra hivatkozva a hordában tekintélyt szerezni.

Az ilyen személy egyéni fantáziájának megfelelően "teremtette meg" azt az istenséget, amit ő szolgált, illetve annak akaratát közvetítette a csoportnak.

Igy aztán a legkülönbféle istenségek születtek, az égitestektől kezdve az állatokon  keresztül egészen az emberhez teljesen hasonló istenig.

A legegyszerűbb volt az emberhez hasonló isteneket kitalálni, hiszen a NAP istenné nyilvánítása már feltételez bizonyos "természettudományi" ismereteket, mert valóban a naptól származik a földi élet stb.

Maradjunk azonban a keresztények istenének leírásánál, ami 8-10 ezer éves szájhagyományok alapján az Ószövetségben található.

Egy ma élő vallásos, vagy kevésbbé vallásos ember világnézetének, technikai, természettudományi ismereteinek megfelelően rendelkezik egy istenképpel.

Ez lehet egy szakállas öregember, aki valamikor úgy viselkedett, mint egy ember, birkózott, verekedett, uszított, ölt stb.

Modernebb gondolkodású személy már magasabb színvonalóan képzeli el a "teremtőt". Minél jobban tájékozódott a természettudományok mai állásában, annál inkább kisebb, de fontosabb területre zsugorodik össze ez az állítólagos "teremtő"!

(Nekem teljesen mindegy ki mit hisz, senkit sem akarok meg agitálni.)

Véleményem szerint Te ebbe az utoljára emllített csoportba tartozol.

Azért kérdeztem, hogy az a bölcs valaki anyag, vagy "anyagtalan szellem", mert akkor lenne alap filozofálni.

ÜdvözlettelÍ: sz33

Előzmény: kisharsány (614)