Nem emlékszem, hogy honnan és merre futottak..(nem Édentől Keletre:) ..Egyébként még "hitetlen" koromban (17 éves körülien kezdtem megismerni az Urat)--és még egy két évig azután is-- engem is nagyon érdekelt a filművészet, és akkor megnéztem minden jelentősebb , úgymond művészi filmet. ...gyerekfejjel azt hittem, hogy én sokkal jobbakat tudnék majd csinálni:))) Nem tudom, ma mizujs a középiskolákban , de amikor én jártam, nekünk kötelező tantárgy volt a filmelemzés is..(és a nézés is természetesen) ..Tarkovszkijt onnan ismerem.
A középiskolás koromból még többek között Sydney Pollack "A lovakat lelövik ugye? c filmjére emlékszem , meg Paul Newman egyik filmjére, aminek a mondanivalója nagyon megragadott.."Bilincs és mosoly" volt a címe..az a film sokban segített megértenem azt, hogy mit jelentett Jézusnak letenni az életét...(noha nem arról szólt) ...a film alatt végig ezen gondolkodtam...Abban az időben megnéztem még jó pár (szerintem) ócska filmet is, amik ugyan művészeti szempontból értékesnek számítottak, --de ki kell, hogy ábrándítsalak, bennem nem találsz emberedre e téren, mert nekem nem tetszettek. És általában nem tetszettek a pesszimista és nihilista filmek sem..amiket hasonlóan lenulláztam, hiába voltak esetleg nagy sikerfilmek..
Mostanában pedig kizárólag azokat a filmeket nézem meg, amik tartalmilag építők...és erkölcsileg kifogástalanok...nem érdekel, hogy milyen óriási művészi alkotások, ha a témájuk vagy a mondanivalójuk rossz. Elnézést, ez van. :)
Most én kérdezek: Van kedvenc filmed? Melyik? (én a vicces filmeket szeretem, mint pl a My Fair Lady, vagy a Troublemakers Bud Spencerrel:)
A filmek egyébként nagyon veszélyesek szerintem..annak, aki szereti a mozit, mert a rossz képsorok elég sokáig, --ha nem örökre-- benne tudnak maradni az emberben..és nem várt rossz hatásai lehetnek..(nem csak tapasztalatból tudom, hanem hallomásból meg egyszerű következtetésből is) Én ezért nem nézek meg akármit.