Szia Serenic!
Isten - Szellem, s az emberbe a teremtéskor bekerülő szellem (ruach) Istenből, Istentől lett belélehellve. Ez az emberben lévő szellem jelentette a mindig meglévő közvetlen kapcsolatot. Ezen felül az alkonyatkor a bűntelenségük miatt Velük sétáló Isten személyes jelenléte jelentette a másik közvetlen kapcsolatot.
Ma is, immár pünkösd óta Isten Szent Szellemén keresztül lehet közvetlen kapcsolatban lennie az embernek a Teremtőjével. Ennek a valósága lehet, hogy Neked új, vagy másképp éled meg, attól még Nekem valóság.
Szerinted "Isten csak alkonyatkor tudta meg a bűnesetet", szerintem pedig nem. Szerintem csak nem akadályozta meg az embert a szabad, önálló döntésében, ahogyan ma sem akadályozza meg egyenként az embereket a szabad, önálló döntésükben. De tud a döntésükről, tud a meghozatalának körülményeiről, tud a vágyaikról, ahogyan kitalálta Ádám vágyát is egy másik ember szükséglete felé, Ádám szólása nélkül, ahogyan szólt Kainnak a szívébe bekerülő másik gonosz vágy előtt.
Mindegyiküket hagyta tehát önállóan, szabadon cselekedni, de mindegyikük előtt ott volt az Ő tökéletes akarata, amit áthághattak tudatosan. Isten nem gépeket teremtett az emberrel, hanem önálló, szabad és döntésképes lényeket.
Aztán nyugodtan fejtsd ki a páli eredendő bűn tanítását bővebben, mert én nem csaptam biza semmit hozzá a Róma 5,12-höz, hanem éppenhogy nem hagytam elveszni az utolsó mondatrészt ("mivelhogy mindenek vétkeztek"), sőt, bátorkodtam volt kissé elemezni is.
Tedd Te is ezt (merthogy egyszer már vitáztunk Te + én erről egy éve), vagy a Te Bibliádból ez hiányzik, nincsen "odacsapva"?
Az meg már komoly gond sztem a gondolkodásodban, hogy Pál találmánya az "örök élet". Sztem nagyon komoly gond.
Üdvözlettel:
vm