TanDream Creative Commons License 2006.04.25 0 0 2054

merrin idézte, hogy profizmusról és precizitásról írtunk!

Nos mivel az egész koncert ezekkel a jellemzőkkel bírt első percétől az utolsóig, ezért úgy érzem valahol a lehetetlenséggel lenne egyenlő felsorolni minden egyes momentumot, ami ezeket tükrözte, de azért egyetlen dolgot csak megemlítenék, ami azok számára is adhat ízelítőt a koncert színvonaláról, akik nem voltak ott:

Direkt figyeltem, hogy a hangszereket és az énekeseket tizedmásodperc pontossággal mutatták ugyanazon mozdulatokat, hangszer kezeléseket a háttérben vetített több évvel ezelőtti koncertfelvételről, mint ahogy a zenét élőben játszották és énekelték a színpadon.

Korántsem egyszerű feladat ilyen módon és mértékben megvalósítani ezt a dolgot, hiszen:

- egyrészt tizedmásodpercre pontosan kell elindítani a videófelvételt az élőben zenélő zenészekhez képest,

- másrészt a zenészeknek is tizedmásodperc pontossággal és ugyanazon hangszerkezelési stílusban kell eljátszaniuk a dalt ahhoz képest, ahogyan azt az évekkel korábbi filmfelvételen szereplő koncertkor tették.

Szóval én pontosan tudom mennyire nehéz ezt ily módon megvalósítani, hiszen a saját koncertünkön is vért izzadtunk, hogy az előre elkészített - zenére írt - videoklip pontosan akkor induljon el amikor az élő zenéhez kell. És minden igyekezetünk ellenére nem is sikerült mindíg ez a feladat 100%-osan annak ellenére sem, hogy a mi zenénk alapjaiból néhány szólam előre megírva állt rendelkezésünkre.

(Persze kis esélyt adok annak, hogy valami automatikus rendszert használt a zenekar, ami  - mondjuk - egy adott hangkeltő eszköz billentyű leütésére indítja a videót is, de ezzel még nincs megoldva a 100%-ban élőként előadott zene sok percen át tartó azonosulása a felvételről játszott gitárhúrok megpendülésével, vagy moog billentyűk leütésével... )