Kedves Kisharsány,
Nem állt szándékomban neked menni és nem téged akartalak ezzel kritizálni.
Én is pontosan tudom, hogy a Tamana az összes kontinensen "vizsgálódik" (? - az idézőjel az én értelmezésemben a vizsgálódás minőségére vonatkozik). Ez a tény, hogy egy koncepciónak alárendelve, a föld összes pontján Új-Zélandtól Észak-Amerikáig a magyarság/magyar ősi kultúra ősi jelenlétét akarja valamilyen formában kimutatni számomra több mint hiteltelen. Még komolyan se tudok vele foglalkozni, mert egyből Esterházy Péter egy mondata jut eszembe: "naná, majd mi szoptuk hegyesre a piramisokat".
Én is tisztelem vitapartnereimet, kultúrált gondolatokra kultúráltan igyekszem válaszolni. Ebben a kérdésben viszont határozott nem a válaszom. Nem a tisztelet hiánya miatt fogalmazok keményen ebben az esetben, hanem mert a másik minősítése nélkül eszetlen hülyeségnek tartom a Tamanát. Ez nem ad homine, hanem ad materiam!
A finnugor kérdésnek ehhez az égvilágon semmi köze. Ne keverjünk bele olyant, amiről itt nem is volt szó. Ismétlem önmagam: azt te sem hiszed, hogy komolyan lehet venni a Tamanát, amikor a koncepció, nem is, a deliriumos fantazmagória szerzői nemhogy a több száz ősi autochtón nyelv egyikét sem beszélik, hanem gyakran - tisztelet a kivételnek - a magyaron kívül semmilyen más nyelvet nem beszélnek, nem értenek.
"A Tanama- ahogy én láttam - japán, krétai, libanoni, és még nagyon sok helyet érint. Lehet hogy ha utánanézel, egészen megjuhászodol."
Te most komolyan gondolod, hogy itt bármi indulat lenne bennem??? Nem az a típus vagyok. Viszont örömmel venném, - az egyszerűség kedvéért a krétai példáknál maradva, hiszen közel van hozzánk -, ha bármelyik Tamana hívő ógörög nyelvismeret birtokában tanúságot tenne a krétai toponímiák nyelvtörténeti fejlődéséről, különös tekintettel arra, hogy megtudja azt is mondani, hogy mely toponimiák tartoznak az oszmán korhoz, melyek a bizáncihoz, melyek a rómaihoz, melyek a klasszikus görög korhoz, melyek a föniciai eredetűek és melyek egyiptomi behatásúak.
Ha ez megvan, akkor a nagy Tamana szakértőnk tegyen egy nyelvtörténeti kirándulást a baszk területeken és mondja már meg, hogy baszkok által lakott területek az elmúlt ezerévekben hol helyezkedtek el, hiszen még ez se teljesen lejátszott. IGencsak ölik ezen egymást a francia, baszk, katalán, navarrai, kasztíliai szakemberek, biztos örömmel vennék a gordiuszi csomó elvágását azzal, hogy a Tamana majd megmondja az ősi baszk nyelv territóriumát...
Közben azért javaslom, hogy a Tamana gurunk kezdje el tanulni a szuahéli, a nahuatl, a mandarin, de még akár a pápuai őslakosok nyelvét is. A többi pár száz nyelvet ráér ezután megtanulni.