BigMouth Creative Commons License 2006.04.24 0 0 43
nem tudom, ezt mire alapozod. ismeretségi köröm jelentős része tartozik ebbe a körbe, és úgy látom, hogy hogy nagyon is meg tudja szólítani ezt a réteget az mdf. java részük viszont most az szdsz-re szavazott, a két leggyakoribb indok: 1) nem akarok kétpárti parlamentet, de az szdsz esélyesebb bejutni. 2) nem hiszem el, hogy Dávid kitart Orbánnal szemben, végül úgy is enged. meglepően sokan mondták, hogy ha ez utóbbi nem történik meg, akkor az mdf-et fogják támogatni. és ebből a szempontból nem mondd semmit a második forduló, ez most tényleg arról szólt, hogy el kellett dönteni, ki legyen a miniszterelnök. tudom, persze, hogy ez csak az én személyes tapasztalatom, de másból jelenleg egyikünk sem tud kiindulni.

valahogy úgy képzelem, hogy középtávon az MDF stabilizálódik 7-10% körül. valószínűleg nagyobb riválisa lesz az szdsz, mint a fidesz. a fidesznek viszont a saját árnyékán kell túllépnie. orbánnal elszigetelődött, jelen pillanatban valóban az ő személye a legnagyobb akadály. szerintem mennie kell, nem azért mert én mondom, hanem mert ez zsákutca, és orbán már egyszerűen nem reformálhatja meg magát. ő a Jel, és most már az is marad. a kiutat egy belső ellenfél jelentheti, egy új vezető egyben tudná tartani a pártot. méghozzá a centrum felé kell elindulnia, ha szélre megy, az mdf nem tudja felszívni, ami középen marad, mert most ő a mumus. lehet, hogy lesz a fideszből egy kiszakadó jobbszél, az viszont sosem lesz kérdés, hogy melyik oldalt támogatja. amit jelenleg a fidesz befog, nem elegendő a győzelemhez. nem lehet egyszerre lefedni a várost és a vidéket. az mszp és az szdsz ezt nagyon jól csinálja, errl kéne példát venni. a fidesznek muszáj lesz együttműködnie az mdf-fel, és ez orbánnal már nem lehetséges. jól felismerte, hogy együttműködés nélkül a jobboldal nem győzhet. de erre ő már képtelen. bármennyire fáj a rajongóknak, egyértelmű, hogy orbán politikai hulla. és ezt nagyon hamar fel fogják ismerni a párt mögött álló erők. a bázis persze lasabban. mennie kell, és vele az egész nyalonc/bohóc vezetésnek, meg persze a magnak, kövérnek, pokorninak, rogánnak. viszont csúnya élethalálharc lesz. ha győznek, a fidesz a következő választáson veszít 10-20%-ot. ha eltűnnek, hozhatja ezt, és egy késsel-villával enni tudó, csak mérsékelten zombi jobbszéllel, plusz az mdf-fel meglehet a győzelem.
Előzmény: mos (30)