Szia balacy!
"a keresztenyek elfogadjak az Oszovetseget?"
Jézus ezt mondta: "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak (az ószövetségi írásokról beszél) eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, (viszont) a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik." (Mt. 5:17-18) Tehát Jézus elfogadta az ószövetségi iratokat, sokszor még idézett is belőlük, de csak azokat a részeket mondja érvényesnek, amelyek még nem "teljesedtek be".
Jézus pl. azt is mondta közvetlenül az előbb említettek után, hogy: "Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet (3. Móz. 24:19-20) szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is. És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is. És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre. A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.
Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd (3. Móz. 19:18) felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket." (Mt. 5:38-44... de érdemes egy kicsit hozzáolvasni >> Mt. 5:21-48) Tehát Jézus "felül írta" azokat az ószövetségi részeket, amelyek megváltoztatását nem lehetett volna megérteni az ő példamutató élete, és áldozat vállaló szeretete nélkül. Jézus földre jövetelével elérkezett az idő, hogy tisztázódhassanak e dolgok...
Ezekből látszik, hogy Jézus mikét vélekedett az ószövetségi iratokról, a valódi keresztények meg ugye Krisztust követők...