A mellékvonalaknál a legalapvetőbb probléma: az állapotuk és a vonalvezetésük.
Hiába akarunk egy Bz-t pörgetni Kecskemét-Fülöpszállás között naponta 12-szer, a 20-25 km/h-s átlagsebesség nem versenyképes a busszal, amelyik községen belül is megáll 2-3 helyen.
A régi HÉV-ekből lettek a mellékvonalak, ezekhez szinte nem nyúltak 20-30 éve, és a mostani állapotukban nem versenyképesek. A felújításnak pedig akkora a költsége, hogy kétséges a megtérülés. Amennyi pénzt a mellékvonalak felújítására kellene szánni...abból a Volán megvenné az összes buszt, amire szüksége lenne, és tudna normálisan közszolgáltatni.
A mellékvonalak visszavonhatatlanul elvesztették az utasokat, ezt be kell ismerni.
A mellékvonalak üzemeltetése nagyságrendekkel többe kerül, mint a buszos közlekedés. Ha olyan állapotú mellékvonalaink lennének, mint Németországban, még lehet, hogy érdemes lenne kísérletezni.
Olvassátok át taxxx utasszámlálási adatait! Nézzétek meg, hogy adott viszonylaton, ahol párhuzamosan közlekedik busz és vonat (pl. Kiskunfélegyháza-Szentes), melyik milyen sűrűséggel és menetidővel szolgáltat. Lesznek pro és kontra eredmények, de az esetek többségében a busz a nyerő.
Ismétlem, mindez a pálya állapotok miatt. 20-30 évnyi és több száz milliárd forintnyi elmaradt fejlesztés miatt. Ennyi pénz már sohasem lesz a mellékvonalakra. Örüljünk, ha a fővonalakat normálisan rendberakják még ebben az évszázadban. Ehhez az kell, hogy a mellékvonalak ne vonják el a pénzt.
Remélem mindenki olyan higgadtan olvassa és gondolja végig a dolgokat, ahogy én. Nem egyszerű, nekem 3 évembe tellett, mire beláttam.