gabor144
2006.04.19
|
|
0 0
10976
|
"Carpy sem számolta a rendőr, a benzinkutas, az autópálya üzemeltetők, a forgalomszervezés stb. költségeit. Ez az infrastruktúra része, nem?"
Oly gyakori érv ez vasútpártiaknál: "A busznak nem kell megfizetni a pályaköltséget, de a vonatnak igen."
Én azt mondom: A tisztánlátás érdekében vegyük figyelmbe ezt is! Számoljuk bele a busz költségeibe a közlekedési rendőr, a kátyúzó munkás, a burkolatijel-festő stb. bérét, az útfelújítás, kaszálás, jelzőlámpák, stb. költségeit és hasonlókat, de mindegyiket csakis olyan arányban, amekkora arányt képviselnek a napi 6-8 járatpáros vonalak (mert ugye a Bz vicinálisokkal ez esik egy kategóriába) buszai az összforgalmon belül! Mennyivel növekedne így a Carpy által írt összeg? Nem tudom kiszámolni, csak tippjeim vannak: 5%? 10%? 15%? Szerintem ennél aligha lehet több. De még ha 30 %, akkor is még mindig elég egyértelmű a busz-vonat költségkülönbség. Ahhoz, hogy a busz költsége a Bz költségének a közelébe kerüljön, a járműüzemeltetés költségének 50-100 %-át kitevő rájutó pályaköltség kellene, ami azért mindenképpen irreális.
Másképpen feltéve a kérdést: Azt az irányonként napi 100-200-400 utast azon a pályán szállítsuk el, amire akkor is mindenképpen szükség lenne, ha őket nem ott szállítanánk, és őket is ott szállítva arányaiban kicsi többlet igénybevételt okozunk; vagy egy teljesen más, csak az az irányonként napi 100-200-400 utas miatt fenntartott pályán szállítsuk?
|
Előzmény: dyz (10974)
|
|