ikaljan Creative Commons License 2006.04.19 0 0 11

Egyelőre én sem látok olyan megoldást, ami huzamosabb békét hozna.

Ami viszont szerintem lényeges. Azt hiszem bármilyen megegyezés csakis akkor lehetséges, ha azt az adott társadalom által legitimált, és nagy támogatottságnak örvendő politikusok teszik. (illetve legalább olyanok, akikre komoly erővel rendelkező csoportok nem igérhetnek rá a kemény kéz oldaláról)

Ez pedig két mind Izrael, mind a palesztinok oldalán elég nehézkes dolog.

Jelenleg nem tudni, hogy a Kadima mennyire is lesz meghatzározó erő. Ha politikájában repedések mutatkoznak, könnyen lehet, hogy a magát szélsőjobbra kifocizó Likud visszatérhet a hatalomba. (A Munkapárt meg lehet ugyan erős de az biztos, hoy a tőle jobbra álló erők bármilyen megegyezés esetén a palesztinokkal való túlzott engedékenységgel vádolnák. - ergo, ha nem arat elsöprő győzelmet egy következő választáson, márpedig erre az izraeli választási rendszert figyelembe véve nincs sok esély, ő nem tud békét kötni)

A Palesztin oldalon meg azért érdekes a helyzet, mert a nemzetközi közvélemény és Izrael még tárgyalópartnerként sem fogadja el a demokratikusan megválasztott Hamaszt, hanem annak bukására, népszerűségvesztésére játszik. Evvel szerintem egy a bibi, hogy jelenleg nincs más helyette. A Fatah az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag a hatalmi gazdasági érdek által összetartott maffiahálózattá süllyedt le, a hatalomvesztés után teljesen széttagozódott.

A Hamasz aki a jelenlegi helyzetben rendelkezik annyi hatalommal, hogy saját fegyveresei felett rendelkezzen, és ne küldje őket öngyilkos merényelni meg rakétázni. A Fatah viszont teljesen szétesett, az Al-Aksza Mártírjai, és az Iszlám Dzsihád gyakorlatilag a függetlenítették magukat a Fatah vezetésétől. Ráadsául éppen az általuk elkövetett öngyilkos merényletek, és többek között a karikatúra ügyben tanúsított magatartásuk szerint megkísérlik radikalizmussal jobbról előzni a Hamaszt. (ami viszont a mérsékelt, sőt világi palesztinok körében is hiteltelenné teszi őket, így kénytelen kelletlen növelik a Hamasz támogatottságát)

Szóval szerintem akár tetszik, akár nem (persze, hogy nem tetszik) az egyetlen lehetséges tárgyalóképes fél a Hamasz. Viszont ehhez be kell látni, hogy előlről kell kezdeni a béketárgyalásokat - ezt egyébként Hamasz nélkül is meg kell tenni, mert az utiterv - ami már születésekor is egy oktrojált - a nemzetközi közvéleménynek szóló dolog volt - megbukott.

Persze lehet nem tárgyalni is. Izrael jelenleg erre hajt. A gond az, hogy evvel mindkét fél szív.

Előzmény: Mumu (10)