"Ott vannak Jozsef testverei, akik majd megoltek ot. Vegul is Isten jot hozott ki belole..."
Gondolod, hogy József testvérei említett viselkedésének nem volt meg a negatív gyümölcse az életükben? Egy biztos: az örök élethez nem vitte őket közelebb...
"Talan ez volt a helyzet pl. Korahekkal vagy Ananias es Safira eseteben? O nem, maga Isten buntette meg igy (es nem csak) oket."
Megint a kivételek... Vagy tudsz a Safiráékéhoz hasonló esetet mutatni mondjuk az elmúl 100 évet megvizsgálva?
"Na acsi! Az Oszovetseg nem egy 'kor-nezet', hanem Istennek eppen ugyanolyan kijelentese, mint az Ujszovetseg. Ha pedig egy profeta Isten haragjarol v. a haragvo Istenrol ir, akkor elhiheted, hogy az nem egy kor nezet, ha nem a nagy harci helyzet."
Lehet, hogy igazad van, de én másképp látom. Bár én nem az egész Ószövetségről beszéltem, hanem egyes írók istenképéről. A következő részek arra példák, ahol szerintem nem Isten mutatkozik be, hanem azok véleménye olvasható, akik akkor nem ismerték (azaz félreismerték) Őt:
"...(Oh, Isten) megvetettél, meggyaláztál minket... Oda dobtál minket...Eladtad a te népedet nagy olcsón, és nem becsülted az árát magasra..." (Zsolt. 44:10-13) "Uram, bosszúállásnak Istene! Bosszúállásnak Istene, jelenj meg!" (Zsolt. 94:1)
Szerintem Istent sosem vezette a harag, a bosszúállás, és a közöny, hanem csak az önzetlen szeretet...
"Igazold az Irasbol, hogy Jezus aldozata az ember kiengesztelesere tortent."
"... Istentől... a ki minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által... Minthogy az Isten volt az, a ki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket..." (2. Kor. 5:18-19)
Nem azt kell békíteni, aki haragszik? Ha nem az ember haragudott Istenre, akkor miért őt kell békíteni? És ha valóban az Atya békéltet minket Krisztus által, akkor mi lehet az a Krisztus általi esemény, amely eltörölheti Isten iránti békétlenkedésünket?
"... mikor ellenségei voltunk, megbékéltünk Istennel az ő Fiának halála által..." (Rm. 5:10)