Részben volt némi irónia abban, amit írtak.
Részben viszont tényleg irigylem, ha valaki vakon tud hinni bármiben, bárkiben.
Pl. hasonlóképpen (és már irónia nélkül) irigylem azokat, akik feltétel nélkül hisznek a Túlvilágban. Nem tudják, milyen. Soha nem látta senki. De mégis hiszik, és így könnyebb megbékélni az élettel, halállal.
Na, hasonló, megkérdőjelezhetetlen hit vezérli a Fidesz (elsősorban ifjú) táborát. Ők valóban tragédiaként élnék meg, ha maradna a Gyurcsány-kormány.
Én nem élném meg tragédiaként, ha visszatérne Orbán. Azt sem gondolom, hogy az Altus Rt-s bulik törvényesebbek, tisztességesebbek, mint a Happy End-es bulik. Nem gondolom, hogy a "mi kommunistáink" tisztességesebbek, mint "azok". Itt is, ott is van takargatnivaló, van vétkezés, van bűn. Egyik sem jobb a másikánál. Én programok, kultúra, szimpátia szerint szavazok, de nem vág agyon, ha egy másik program, másik kultúra, másik tradíció nyer.
Én azt élném meg tragédiaként, ha megszűnne a demokrácia, és nem lehetne dönteni arról, hogy ki vezesse az országot. Ha visszatérnének a harmincas vagy a hetvenes évek, amikor Horthy, illetve Kádár elvtárs döntötte el, hogy ki legyen a miniszterelnök, és látszatdemokrácia volt vagy még az sem. Ha alkotmányjogi, választójogi trükkökkel egy Mikola-féle elintézné, hogy az egyik bűnszervezet 20 évig szabadon rabolhasson, a másik bűnszervezetet kiszorítva. Mert a kormányváltás lehetetlensége ezt jelentené. Ez egy Pintér kontra Tasnádi típusú harc lenne a védelmi pénzekért, és semmi más.