Rémlik valami, hogy Paul Jessicának mondja: én vagyok a KH, sőt, több is annál. Tehát Paul tudja, ki és miért KH, és hogy ő telejsíti a kvizachaderágság feltételeit :-) És utal az anyjának arra, hogy többet is tud annál, amit a BG szeretett volna és kicsúszott az irányítás a BG kezéből. Nem véletlenül korholja a Reverend Mother Jessicát, hogy hogy tehetett ilyet (mármint, hogy fiút szült és ráadásul BG kiképzést ad neki).
Paul amikor rájön, hogy ő a KH sőt több, és az élet vizét átváltoztatja fiú létére (amit ugye a BG csajok csinának, hogy tisztelendő mutterrá váljanak), akkor Paul elmegy oda, ahová még a BG asszonyok és Anyák se mernek a lázálmaikban. És erre még Jessica se számított. Tehát Paul tényleg a KH, csak annyiban nem egyértelműsített, hogy ő ennél többé válik. Kissé olyan ez, mintha valaki méregetne engem, hogy le tudok-e érettségizni, aztán előkapok egy nagydoktorit a zsebemből, hogy na idesüssetek.
Ugyanakkor II.Leto és Ghanima még Paulnál is többek, ami kissé gyengíti a történetet Úgy érzem az írónak fokoznia kellett a cselekményt és a szereplők tudását, így muszáj volt a gyerekeknek többet tudniuk. Vö. az iker vonulat, nem emlékszem, hogy Paul, a BG vagy bárki előttük tudott volna pszichódolgokat, meg gondolatolvasás meg ilyesmi. Ez egy jól felépített sci-fi-be is sok. Az az igazság, hogy a Dűne alapkönyv egy kész sztori. Van kezdete, van vége és kellően sűrű, értelmes eseményeket ír le. Az előzmények hozzá már csontrágás, az utózmányok meg olvashatók és érdekesek, de valahogy nem az igaziak.