Egyébként a kettős állampolgársághoz még annyit fűznék hozzá, hogy erkölcsileg teljes mértékben megértem a határon túlimagyarok ilyetén törekvését, de jogi és gazdasági értelemben fenntartásaim vannak.
És főleg azt tartottam csúnya dolgonak, hogy egy eleve megvalósíthatatlan álmot lebegtettek szegények szeme előtt és az egész úgy csapódott le a szavazás után,mintha az anyaországbeliek ellenük lennének.
Ezzel az ötlettel az a gond, hogy az állampolgársággal jogok és kötelezettségek is járnak. Pl. gondolok itt a szavazásra. Azzal egyetértek, hgoy aki itt él (szal nem turistaként van itt rövid időre), annak legyen joga szavazni, mert érinti. De ha minden határon túli magyar megkapná az állampolgárságot, akkor még sokan maradnának ott, nem mindenki költözne át ide. És azt nem tartom szerencsés ötletnek, hogy amíg ők egy másik országban fizetik az adót, ott érintik őket az egészségügyi, oktatásügyi, stb kérdések, addig jelentősen befolyásolhassák egy másik ország lakóinak az életét a szavazatukkal. Mert hiába szavaznak ők akárhova, nem őket fogja érinteni, hogy mennyi az adó, a családi pótlék, mert ezeket ők az adott országban fizetik-kapják, nem itt.
Az EU csatlakozással pedig úgyis esélyük lesz ideköltözni, itt munkát vállalni és nem lesz különösebb jelentősége az állampolgárságnak. Aki pedig itt dolgozik/lakik, annak szerintem is meg kell könnyíteni az állampolgársághoz jutást, mert őt ugyanúgy érintik az ország ügyei, mint akármelyikünket. És ilyen esetben valóban pozitív diszkrimináció alá kellene esniük a magukat magyarnak vallók. Akár még a kint maradt családnak is adhatnának vmilyen beutazási kedvezményt, bár nem tudom ez jogilag hogy van szabályozva.