Szia Petra!
Kezdjük a szétválasztással!
(Megjegyzem, én így csinálnám, így kevésbé sérülnek a gyökerek): erős vízsugárral a közös gyökérzetről mosatnám a földet, óvatos távolítási kísérletezgetések közben. Előbb - utóbb a két tő szétválik, ekkor viszont szintén iszapfürdős ültetést csinálnék, hogy a gyökerek körül ne maradjon levegő. (Ezt az iszapolós módszert gyümölcsfák ültetésénél is alkalmazzák).
A kérdés második részéhez!
Múlt héten voltam a Füvészkertben "Mandarin123" társunk érdekében, Ő cirtomfát szeretett volna oltatni. Az oltásnak épp itt az ideje, de Ők (Füvészkert) nem vállalkoznak rá (kevés az emberük, meg ott kellene tartani egy ideig, míg kiderül, megeredt-e az oltás, de nincs hely, stb, stb, szóval finoman szólva kivágtak, mint az a bizonyos macskát sz...ni). Ami pozitívum volt, hogy érdeklődni lehet, és ha tudnak, adnak nemes ágat (nem kérdeztem, hogy pénzért, vagy csak úgy ingyen), és biztos akad olyan kertész ember a közelben, aki az oltást ( vagy szemzést) elvégzi.
Nem tudom melyik részén laksz az országnak (ez a szegedi térség), tehát van-e a közeledben olyan hely, ahol nemes anyaghoz tudsz jutni, illetve van-e olyan valaki, aki az oltást, vagy esetleg a szemzést elvégzi). Az sem rossz megoldás, hogy az alsó elágazásoknál több ágba szemzéseket raknak, és ha az megfogja, akkor a felette levő vad részeket egyszerűen ki kell vágni. (Több szem, több esély).
Kíváncsi vagyok, mire jutottál. Majd írd meg!
Üdv: Freddy