7fő Creative Commons License 2006.04.06 0 0 391

Itt keveritek a Tudatot a tudatosággal.
Nem szokásom. Már csak azért sem, mert a kettő egy és ugyanaz. Pontosabban csak működő tudatosság létezik. Önmagában olyan, hogy tudat nincs.

Bár nem fejtetted ki, de ebből arra gondolok, hogy a tudatot azzal a tudatosággal azonosítod, amely az embert tevékenysége során a folyamatos jelenidőben meghatározza. Amint látod a fenti definíció ezt egyértelműen tartalmazza. Egyébként kissé kibővitve a 278 hsz-t copyztam ide.

Ennek a tevékenységet determináló kapcsolatnak a meghatározó tényezői azok a tudatból előhívott ismeretek amelyek a konkrét helyzetekre vonatkoznak. Egyfelöl elismerted a memóriát mint a tudat szükséges jellemzőjét, ugyanakkor amikor a Tudatot azonosítod a csak tudatossal azzal ki is zárod a memóriát a Tudat funkciói közül.

Azt gondolom, hogy a Tudatnak azok az ismeretek is részei amelyeket a memória tárol. Ilyen minden amit megtanultál és felidézhető, egy vers, egy munkafolyamat, egy kép, egy könyv, idézet stb. stb. Nem része a Tudatnak viszont a megtanult, ám elfelejtett ismeret, mindaddíg, míg nem vagy képes újra és újra felidézni. Ebből azonban az is következik, hogy a Tudat tartalma állandóan változó. Ezen belül is van egy stabil, bármikor felidézhető és létezik egy változékonyabb része.

Ezért:

Tudat (szerintem) az élőlények - elsősorban az ember - tevékenységét meghatározó (determináló), objektív-szubjektív valóságra vonatkozó változó ismeretek összessége.

Előzmény: ÉN! (336)