Helló!
Segítséget szeretnék kapni az alábbi ügyben.
A higanyos lázmérőnk leesett és eltört. Persze ez a gyerekszobábban történt. A leányka szegény annyira megijedt, hogy nem mert szólni és csak most derült ki az eset, néhány nap után. (Megtaláltam a törött hőmérőt a szobai kisszemetesében.)
A hőmérő a 4-perces típusú lázmérő volt, nem olyan, mint az én gyerekkoromban hogy 10 percig kellett a hónom alatt szorongatni. Talán ebben kevesebb a higany.
Jelzem, semmi retorzió nem érte a kölköt, hanem megpróbáltuk neki elmondani, hogy butaság ha fél és hogy a titkolózással sokkal nagyobb bajt csinált. Meg hogy nehogy azt higgye, ez mással nem fordul elő.
Gyermekkoromban én is törtem el hőmérőt, akkor kénport szórtunk rá, úgy szedtük föl. Valamiért (tán épp a higanyos hőmérők miatt) volt otthon a sok vegyszer mellet kénpor is! Persze nekünk ilyesmi már nincs.
Mint kiderült, megpróbálta feltakarítani a nyomokat, de persze arra nem gondolt, hogy az ágya alá meg mindenhová szétgurulnak a cseppek. Találtunk is jócskán az említett helyeken.
Ezeket a cseppecskéket aztán összegyűjtöttük és egy igen erős porszívóval még át is porszívóztuk. A szoba szalagparkettás, nincs szőnyeg. A porzsákot mindjárt kidobtuk. A szobát egyébként egy napig szellőztettük.
Ismereteim szerint a higany bőrön át fölszívódhat, illetve a gőzeit belélegezve okoz problémát (pl. hajhullás). A leány egyébként lázas beteg és tüdőgyulladás szövődménnyel van otthon a mama felügyelete alatt. Persze most a mama erősen izgul és ezért kért meg, hogy kérjek tanácsot ahol tudok. Egy orvosi topikba is beírtam a sztori egyéb részeit, remélve hogy szakember is ad majd tanácsot.
Nos, történt már veletek is ilyesmi? Mit csináltatok? Miért aggódjak, vagy ne aggódjak most?
DonQ*