Off: Terebess oldalán a datolyaszilva magassága 4-6 méterben volt megadva, Szabó Lajos: Trópus-szubtrópusi gyümölcs- és élvezeti növények című könyvében pedig a következőket írja róla: A fák magassága fajtától függően 3 m cserjemérettől 12-15 m-ig terjed. Ezt a másik fórumban kitárgyaltuk, hogy ahány könyv, annyiféle méret. És minél többféle könyvet, írást szedtünk elő, annál többfajta adat jött ki vele kapcsolatban. Így abban maradtunk grifivel, hogy ezek alapján már nem hiszünk egyiknek sem, átlagolunk, majd meglátjuk, mekkorára nőnek meg.
On
A kumquatról:
A felsorolt adatokat (legalábbis az utolsó kettőt) hazai termesztők írták. Valószínűleg oltványokat árulnak, így tényleg ezek a tanácsok jók vele kapcsolatban. Mint az előző hozzászólásomban írtam, ha 100% kumquat lenne, akkor egészen más vonatkozna rá. De ez csak az én meglátásom.
Egy személyes vélemény Bene Laci honlapján található egyik adattal kapcsolatban: Írja, hogy a narancsot és a mandarint nem lehet dugvánnyal szaporítani. Ezt az én letört narancsfaágam nem olvasta szerencsére, mert már egy éve szépen elvan a földben, kigyökeresedett.
Így, maradjunk annyiban, hogy ahány leírás, annyiféle adat, melyből ki kell mazsolázgatni, hogy melyik lehet igaz.