Hétvége játszogattam a Pro-Ject RPM 4 gyalummal. Mi legyen a lemez és a tányér között?
Semmi - tiszta részletező hang, csak egy kicsit magasba húzó hangkép. Eddig így hallgattam, bár szólt érv a gyári filc mellett is, de ezt összeségében eddig hallgathatóbbnak ítéltem.
A gyárilag hozzáadott (vékony) filc - egy jellegzetes rátét (talán zúgás) az egész hallható tartományban. Szóló zongora hangon volt a legjellegzetesebb - mintha nem használta volna a zengető pedált, állandóan zengett a hangszer. Nem tetszett, bár dúsabb, erőteljesebb, de egyúttal fárasztóbb is volt a megszólalása.
Aliscás (nagyon vastag) filc+Aliscás leszorító - még ezzel volt a legjobb, de egyúttal a leginstabilabb is. A vastag filctől olyan magasra került a lemez, hogy bizonytalanná vált a lemez középpontozása, emiatt itt nem igazán használható. Egyébként eltűnt a gyári filcnél tapasztalt zengedezés, bár kicsit vesztett a hangzás az erőteljességéből.
A gyári filcre rá egy nem használt hanglemezt (Wir Mansfeleder-NDK bányászok rézfúvós zenéje) és erre a hallgatandó zenét - ez az összes közül a legjobb. Számomra nagyon jól adagolt kevercs -erőteljes nem döglött hangzás, nem zeng-zúg, jó erőteljes megindulások, izgalmas, de még nem fárasztó hangkép, megfelelően részletező, de mégis a megszólalás egészére koncentrál. Akinek van ilyen gyaluja, vagy másik ilyen jellegű (MDF-ből készült vastag tányér) , talán érdemes ilyennel is kísérletezgetni. Nem alapvetően, de jól hallhatóan hangolható evvel (is) az LP-je.
Ez csak egy tipp, ha valaki szintén érez kedvet ilyenhez, próbizza ki és írja le a tapasztalatait. Engem érdekelne.
AJ