RAMBO Creative Commons License 2006.04.03 0 0 432
Zalancelot, tf_1, gratulálok az eredményekhez!

Az én boromat megette a fene. Nagyon sajnálom, úgy néz ki, hogy minőségi alapanyagot termelni tudok, de a borászati részen bőséggel van mit tanulnom. Két tanulságot osztanék meg veletek, ha nem bánjátok:

1. Az új hordót messze nem elég egy hétig áztatni, kiforrázni kétszer, majd kiöblíteni. Legalábbis csertölgy hordónál semmiképpen. Nem hittem el a könyvnek, mégis be kell látnom: annyiszor kell egy-egy hétig áztatni, amíg a vizet meg nem lehet inni belőle. Most van időm szüretig, el is kezdem az áztatást, nem érdekel mennyi vizet baszok el vele.

2. Borzasztóan oda kell figyelni az erjedési hőmérsékletre. Utólag azt olvastam, hogy ha a must forráskor 24C fok fölé megy, akkor elindul az illósodás, és a elszállnak a jó fajtaillatok is. Tehát szüret után a forrásban lévő mustot többször meg kell látogatni, ellenőrizni a hőmérsékletét, és ha túlságosan meleg, át kell szivattyúzni/fejteni egy másik hordóba, hogy lehűljön. (Vagy olyan erjesztőtartály kell neki, amit temperálni lehet.)

A múlt hetet a szőlőben töltöttem, újult erővel ugrottam neki a tavaszi munkáknak.

Megvolt a metszés (Guyot, 2 félszálvesszőn egyenként 6-7 szem, 1-2 biztosító szem a tőkefejen), elkezdtem a brutális fajtaszelekciót (az Uréti nevű bőtermő izé ment a veszőbe, helyette rizling és muskotály jön), megszüntettem a dupla tőkéket (ezt a korábbi tulaj több helyen alkalmazta, ha le akarta cserélni a tövet, de aztán meghagyta mindkét tőkét), átkaróztam a szőlőt, meghúztam a támrendszer vezető szálait, kihordtam a szeprentét, és kapott egy lemosó permetezést lisztharmat ellen.

Most piszok jól néz ki a gazdaság, nemsokára jön az ültetés (kb. 100 tő). Egyelőre azonban még a pisilés is gondot okoz, annyira fáj a tenyerem, hogy nem tudok fogni vele.