Spinderella Creative Commons License 2006.04.01 0 0 9
Nem tudom, írni fog-e majd valaki olyan is ebbe a topikba, aki látta filmet. Tényleg nem tudom, én mindenesetre ma este megnéztem.
Ha azt mondom, hogy ez egy lenyűgöző alkotás, akkor keveset mondok. Elég friss még az élmény, ezért talán nem is tudom magam kifejezni rendesen. Letaglózott, földbe döngölt, érzelmileg szétcincált ez a film.

SPOILER!!!

Totál különbözik a két főszereplő (már szerepük szerint). Persze nyilván erre is épül a film. Ennis sokkal inkább cowboy a szó hagyományos értelmében, zárkózott, szűkszavú, szabálykövető, és bizonyos értelmeben gyáva. Jack sokkal jobban tudja, hogy mit akar, ő kezdeményezi a kapcsolatot, ő akarja, ő folytatja, ő irányít, Ennist tulajdonképpen belerángatja valamibe, amiről a másik nem is tudja, hogy micsoda. Nagyon nagy erénye a filmnek, hogy egy idő után azon vettem észre magam, hogy nem tudok úgy tekinteni a főszereplő két srácra, mint két meleg pasira. Csak egy szerelmespárt láttam, akik az érzéseikről nem tehetnek, ez az egész egyfajta átokként ül rajtuk, és nagy áldozatokat követel.
Azt hiszem, Ennis csak akkor jött rá, hogy mennyire szerette Jacket, amikor azt a régi, véres inget megtalálta a szekrényben. Húsz évnyi viszony után is, amikor utoljára látták egymást, akkor is csak annyit tudott mondani, hogy "miattad lettem ilyen"; talán bizonyíték kellett neki, vagy ami a valószínűbb, ő is csak akkor jött rá, hogy mit veszített, amikor már elveszítette. De ezután már nem békült ki a pincérnővel, pedig amögé is elbújhatott volna érzelmileg, mint előtte a felesége mögé. A végén azt volt az érzésem, hogy Ennis megalkudott valamelyest a sorsával, és megtanulta nem gyűlölni magát és Jacket a történtekért.

Spoiler vége

Ennek a filmnek sajnos itthon nem lesz nagy sikere. Tegnap mutatták be, és félházzal ment csak, premier után egy nappal. Sokan nem fogják megnézni az előítéleteik miatt, amit nagyon sajnálok, mert nem tudják, hogy mit hagynak ki. Ez nem "buzifilm" (már elnézést a szóhasználatért), ez két élet története. Nincsenek nagy autós üldözések, meg hűdenagy érzelmi csúcspontok a filmben, nem akciódús, nem túl romantikus, sem nem túl érzelgős. Nem is tudom most pontosan, hogy hány díjat nyert, de nem érdemtelenül, az biztos.