locsemege Creative Commons License 2006.03.31 0 0 25
Alapvető kérdéseim, hogy ki melyik típusú, és főleg miért választotta?

Én azért választottam Spectrumot, mert HT-1080Z-n elkezdtem assembly-ben tanulgatni - az első programjaim: scroll mind a négy irányban a képernyőn -, és ugye Z80 alapú gépre volt szükségem. 16k RAM-ja volt, és ez magában foglalta a video RAM-ot is. Aztán beletettem még 64kB-ot, a felső 32k-kat lehetett lapozgatni. Megvettem a ROM assemly szintű leírását, kijavítottam a bugokat, meg néhány dolgot, ami nem tetszett, EPROM-ba égettem, és kicseréltem az eredeti ROM-ot. Aztán tönkrement a fóliabillentyű, csináltam házilag fóliabillentyűzetet rézfóliából és irattartó műanyag dossziéból. Egy darabig jó volt, néha bizonytalankodott, így vettem egy Commodore 128 billentyűzetet a Spectrumhoz. Ehhez viszont új billentyűzet interface kellett, hát megcsináltam. Persze megint módosítás az EPROM-ban. Utána sokat használtam a kicsit átbuherált MK27-es magnóval! Írtam egy Z80 assemblert, sororientált editorral, memory dump, vezérlés átadás, stb. Az egybetűs parancsokra már kevés volt az angol ABC 26 betűje. :) Szép idők voltak, az ember egy szakmát megtanult annak idején hobby-ból...
Előzmény: theliniwant (-)