A paradicsom nagy túlélő, nehezen hal meg, ha valamilyen betegség el nem viszi, de ez is kevés permetezéssel elkerülhető.
A saras földdel elég nehéz bánni, mert ha agyontaposod, olyan lesz, mint a beton.
Én elkezdeném ésni, de mindig csak akkora darabot, amit be tudok úgy ültetni, hogy ne kelljen rámenni a felásott részre. Csikokat ások csak fel. Egy széles deszkát, vagy padlót lefektetek és azon állok, nem tömörítem agyon a földet. Így lassan megy, de nem csúszol ki az időből. Az idő a mániám, mert ha nem ültetem el időben a sárgarépát és a zöldséget, akkor soha nem kel ki. Márc. 15-én mindig elültetem a répákat, dughagymát, borsót. Ha jeges a föld akkor is. Deszkáról szoktam. Április elején el kezd kelni a sárgarépa és a zoldség rá egy hétre. Ilyenkor mindig van esély rá, hogy gyakran esik az eső és nem sül bele a földbe a mag. Az eső nedvesen tartja a felszint, így ki tud kelni. A telek mesze van, én nem tudom öntözni, amikor kel, ezért csinálom így. Ha szerencsém van, akkor esik eső keléskor. Öntözéskor meg agyontömörödik a föld, azért nem biztos, hogy jó dolog.
Ma felásod, holnap elgereblyézed a földet (addig talán szárad annyit) és deszkáról ültetsz.