A személyes ellenszenv természetesen erős gátja a korrektségnek. Mert az idézett mti-hirben benne volt az is, hogy az adatok forrásáról nem tudtam információt adni. A személyes felelősségrevonás kezdeményezése pedig egy vizsgálatot jelent, mely megállapításai alapján lehet majd a következményekről (lásd tényleges felelősség megállapítása) dönteni.
Nem volt senkinek olyan utasítása, hogy személyi számos, ajánlószelvényes adatbázisokat készítsen, ezért a megnyitott, kétséges eredetű cd-n lévő adatok megsemmisítéséről még aznap intézkedtem. A buli egy hét múlva robbant ki, s ma is vállalom amiket nyilatkoztam.
A bíróság egyébként nem marasztalta el az MSZP-t illetéktelen adatrögzítés miatt, két közvetett bizonyíték miatt. (mindkettőt a Szalay magánszemély nyújtotta be) Az egyik az index-riport, ahol a listán lévők lenyilatkozták, hogy semmi közük az MSZPhez és OV-től kaptak nemrégen levelet, tehát kérdésessé vált, hogy a hozzánk leadott ajánlószelvények adaiból áll a lista. A másik Szalay állítást sem fogadták el, miszerint éppen rajtakaptak bennünket és adatrögzítés folyt, mert a táblázat aktív ablakának helyzete arra utal, hogy a táblázatot megtekintették, s nem arra, hogy dolgoztak rajta.
A felelősségrevonás és a felelőségvállalás is arányos lesz az elkövetett cselekménnyel.