Egy másik topikban írtam ezt, de itt van ennek leginkább a helye!!!
:))
Pengetésügyileg ma beszélgettem valakivel és szerintünk a legfontosabb a lazaság(lustaság), azaz minél kevesebb erő kifejtésével játszuk el az adott hangokat, motívumokat! Próbáld meg változtatni a gitár
tartását, magasságát, a pengetőt, a kéz, testtartásod(tükörben gyakorlás!!),stb
Én kb. 5 éve kezdtem Djangózni és most kezdtem ráérezni egy-két pengetési dologra(hát igen az előtte 15 évnyi másfajta játék!).
Kiderült, hogy iszonyat könnyen lehet nagyon sokmindent eljátszani egy alapvetően Lefelé történő pengetési stílussal! Ui. a visszapengetés(fel) a gravitáció és még a húr ellenében is történik, de ha nem teszed, hanem felemeled a kezed a húr fölé és onnan "visszaejted" a húrra, akkor a gravitáció pengeti a húrokat. A kezed súlya lefelé megpengeti a húrt, majd az alatta levő húr(fontos!!) megállítja azt. Ha felfelé is akarsz pengetni, akkor szorítanod kell a pengetőt, de ha csak lefelé akkor nem kell annyira!
Persze van az a sebesség amit már oda-vissza pengetünk,de amíg lehet csak le pengetek:
ha 1 hang van a húron, akkor le
ha 2 hang van a húron, akkor le föl
ha 3 hang van a húron, akkor le föl le
ha 4 hang van a húron, akkor le föl le föl
ha 5 hang van a húron, akkor le föl le föl le
ha 6 hang van a húron, akkor le föl le LE föl le(azaz 2x a 3hang egy húron!)
ha 7 hang van a húron, akkor le föl le föl LE föl le(azaz 4 hang + 3 hang egy húron pengetési rend)
ha 8 hang van a húron, akkor le föl le föl le föl le föl(azaz 2x 4)
ha 9 hang van a húron, akkor le föl le le föl le le föl le(azaz 3x3)
És bárhonnan bárhova mész a nyakon(mélytől magas húrhoz, vagy fordítva!!!!) akkor is mindig minden húron ezek szerint pengetsz!
Tehát, ha van egy A9 arpeggiós motívumod(ezt A7 akkordra el lehet sütni, csaka h hangtól tart lefelé a-ig), akkor
E 765(lfl)
H 85(lf)
G 6(l)
D 75(lf)
A 7654(lflf)
E 5(l)
Először iszonyat nehéz kipengetni ,de ha megszokod, akkor kiderül mennyire egyszerű és könnyű elv ez!
:)