ohrana Creative Commons License 2006.03.24 0 0 33
mert a jobboldali gondolkodás szokott együtt járni a betiltással, minden olyan dolog elutasításával, ami nem egyezik meg az adott egyén értékítéletével
Én ezen az állításon még csiszolgatnék.
Itt áll a könyvespolcomon az indexre tett könyvek, folyóiratok listája, összeállította: a Párt.
Nem tudom hallottál-é a delfinológiáról? A magyarázat hosszú, de a lényege, hogy a kommunista párt irányítása alatti "irodalom" miket cenzúrázott ki irodalmi alkotásokból. Tudtad, hogy pl. a Winettou fordítását meg kellett csonkítani? Hogy Móra Ferenc: Hannibál tanár úr könyvét ki kellett herélni? Hogy teljes József Attila kötetet talán 90-ben adtak ki, azóta is csak csonkolt van?
És nem csak az irodalmat, a tudományt is. C.G. Jung fordítások gépelt papírokon terjedtek, mert kiadni tilos volt. Genetika ugyanolyan sorsra jutott.
Nekem évfolyámtársamat azért verték meg rendőrök, mert kéziratban teljes József Attila kötetet találtak nála.
Amúgy a betiltásnak is vannak fokozatai, jól ismerjük a TiltottTűrtTámogatott politikát.
A betiltás amúgy minden politika része, és az is marad, de nem mindegy a hogyan. Ami 3000 éve még elfogadható volt, ma már nem az.

o
Előzmény: Intelligencs (31)