"Mindegyikőjüknek több hónap állt rendelkezésre utazásra a térségben. Irigylésre méltó. Gondoltuk, ehhez képest mi igen kispályások vagyunk."
A belgáknál ráadásul van egy ilyen intézmény: az államilag támogatott hosszú szabadság, amelynek annyi a lényege, hogy elmehetsz akár 1 évre is a munkahelyedről szabira, amit az állam havi min 500 Euróval honorál. Természetesen ilyenkor fizetést nem kapsz, de a munkahelyed köteles visszavenni miután visszajöttél. A mi 2 belgánk is így járta be 7 hónap alatt Ázsiát, 1 év alatt Dél-Amerikát, pár hónap alatt É-Amerikát stb. Az egésznek a célja, hogy mesterségesen alacsonyabban tartsák a munkanélküliséget, hiszen arra az időre amíg nem vagy ott pótolnak ideiglenes munkaerővel. (ezt a belgák mesélték, én meg így interpretáltam)
"Így utólag visszagondolva a lagúnáknál volt a legnagyobb tömeg. A japán hordák itt is kitettek magukért."
Mi is itt találkoztunk japánokkal, meg tömeggel. A lagúnákban valóban siralmas a korall állapota, de asszem pont simisiunál van az a homokdűne a 2 sziget között. Na ott voltak azért szép korallok. Bár Busuanga nyújtotta a legnagyobb élményt ebből a szempontból .
"Azon már Thaiföldön is gondolkodtam, hogy egyes túrák esetén miért mindegyik hajós ugyanabban a sorrendben veszi a célpontokat, mert ha egyik-másik fordítva csinálná, a tömeg csökkenne pl. a kezdőponton. "
Ezt megkérdeztük, amire az volt a válasz, hogy többnyire azért mennek egy helyre, hogy ne vesszen el semmelyik hajó. Nomeg a hajók nagyrészét a svájci csaj rendeli, és ők mindig egyszerre mennek, nem lehet külön menni. Csak akkor tudsz ezektől elszakadni, ha saját bancát béreltek. A ti esetetekben véletlen egybeesés volt szerintem, hogy pont aznap mentek ők is A túrára.
"A korallok állapota az elég siralmas volt."
Remélem a C túrán találkoztatok azért élő korallokkal, mert mi igen, sőt.