A DB5 súlyra 38 kiló. És ebben benne foglaltatik a régi Hammondéval egy minőségű gyönyörű famunka. Azért a 38 nem 110-190 :-) Én egymagam vittem mindenhová, csak az állványra fel és leszedésnél kértem segítséget. Szép esztergált lábakkal alatta teljes a B3 illúzió.
A játék közben meg egyébként is hozza a B3-at. Ezért is vettem tavaly, hogy "igazi" B3-mal nyomhassam koncert alatt is, ne csak otthon. Bevált.
Viszont zenekarosdival végeztem, értelmét vesztette, ezért adom el.
Különbség a DB5<->DB3 közt.
Lényeges nincs. Ugyanúgy szól, olyasmi a játék rajta.
A DB3 egymanuálos. A billentyűzete nem az a befelé hozzú digitális zongorából átalakított, hanem a mostani Fataros waterfall. Ennek rövidebb az erőkarja, de szintén egy nagyon jó billentyűzet.
Egy húzóregiszterkészlete van, nem három. (alsó/fölső/bass)
Az alsó manuál és bass nem programozható, 5 ill. 2 fix presetje van. Viszont állítható a hangerejük, hangterjedelmük, split/layer módjuk.
DB5 2×7 preset és 50 memory. Itt 6+5+2 preset, 16 memory.
De ezek ugyanúgy függetlenül kezelhetők mint egy B3-ban a fekete preset billentyűk.
A preset, csak a drawbarállásokat jelenti, semmi mást, úgy, ahogy a B3 fekete billentyűinél is. A memory meg egy komplett orgonabeállítás effektekkel, egyéb paraméterekkel. Memorynként van az a 7-7 vagy 6-5 preset, azaz 50 féle, vagy 16 féle Hammondot lehet beállítani.
A többi klónban a preset gyakorlatilag a memory-t jelenti, átkapcsolással minden változik sajna, még a lezli is :-(
Külön gomb van az alsó ill. felső manuál vibátójára is, szelektív mint az igazi. Szintén megvan a 6 állású vibrátókiválasztó is.
Kevesebb: nem állítható hogy a reverb a lezli előtt legyen, magyarán forgassa a zengetett hangot is (B3/Organ Mate mint szinte mindenki), vagy a zengetett hang a szárazon forgatott mellett egyenesen jöjjön ki. M100, 122RV lezli... Hangzásban apróság, de fantasztikus figyelmesség.
Nincs benne az a szintén páratlan effekt, hogy csak egy dobrotor van a' la Borntubívájld.
A perka lecsengési hossza nem állítható, nem téma.
A motor és leakage zajok mértéke nem állítható külön, csak egyben. A keyclicknél egy érték szabályozza a fel-le-t, míg az 5 nál 2, plusz a click dark vagy bright legyen.
Nincs benne a sztereó effekt send/return és a 11-es lezlialjzat.
ezek soknak, tűnnek, nem véletlenül a DB5 a zászlóshajó, de igazából a DB3 is nagyon jól használható, jó hangú hangszer.
Ma ismét hallgattam a lemezeteket, tetszik. Az utolsó fél számból lehetne a következőn egy igazi nagy számot csinálni, de ott már orgonával. Nem gondolod?
Üdv, Zs