totzoli Creative Commons License 2006.03.16 0 0 255
Szia Zoli!

Bocs, hogy nem válaszoltam korábban...
A Yashica nagyszerű választás, nekem is ez volt az első „nyugati” rangefinderem pár orosz után. Az első amit észre fogsz venni, hogy mennyivel kifinomultabb az egész gép, a kezelése, ahogy kattannak a dolgok. Optikusnak igaza van, tényleg hatalmas, és nem is olyan sokoldalú, mint az általa kedvelt Canon Canonet, de a tudás és méretbéli különbségek a 3-4-szeres árkülönbségben is megmutatkoznak. A Yashica tényleg csodaszép képeket készít, köszönhető ez a fényerős, óriási objektívnek.
Elemfronton nem túl rózsás a helyzet, nekem volt benne utángyártott elem, ami azóta is működik, ezt a témát már megdumcsiztuk a 180-190 körüli hozzászólásoknál, bár utólag visszanézve kicsit zagyvának tűnhet a dolog. A lényeg, az Ebayen ha rákeresel biztos találsz adaptert, és „Canimi” is írta a 189-ben a Bajcsyn névő boltot.
A fénymérője pontosan mér, nem az objektíven van, hanem az oblektív fölött 11 óránál egy kis ablakban, emiatt a felrakott szűrőket nem veszi számításba, ez hátrány lehet, ekkor a filmérzékenység (el)állítással lehet kompenzálni. Ugyanígy lehet expokorrekciót is állítani, ahogy Optikus is írta. Ebben a korban ezeknél a gépeknél nemigen volt még expokorrekció külön gombon.
Kivétel az Olympus 35 SP, és az XA, ott van +1.5 EV ellenfényes témákhoz.
Auto módban te állítod a blendét 1.7 és 16 között és a gép állítja hozzá a záridőt. Sajnos ez újabb negatívum, hogy a záridőről nem ad pontos tájékoztatást, csak két led van a keredőben.
Ha a beállított blendéhez tartozó idő több, mint 1/500 mp. akkor egy piros nyíl gyullad ki a keresőben, jelezve, hogy szűkebb blendét kell választani, mert ennél rövidebb időt nem tud.
Ha a blendéhez tartozó idő kevesebb, mint 1/30 mp, akkor sárga nyíl látszik jelezve, hogy bemozdulhat a kép, de ettől függetlenül egész 30 másodpercig tud exponálni automata módban. (Az „A” talán az Aperture priority-ra, blendeprioritásra utal inkább.)
Megjegyzem, hogy ez az egész nagyon magától értetődőn van kitalálva. Lenyomod félig az exponálógombot, mondjuk kigyullad a piros és akkor a piros nyíl irányába kezded tekerni a blendeállító gyűrűt, ekkor kialszik a piros. Tudod, hogy most vagy 1/500-nál. tovább tekered, és egyszercsak megjelenik a sárga az ellenkező irányba mutatva, tehát még a síkhülyék is tudják, hogy merre kell tekergetni. Ezek a piros-sárga lámpák a gép tetején is világítanak, így megkönnyíti az állványról való használatot. Sikerült lefotóznom, ez így néz ki a keresőben. (alul)

Ja, a kereső kerete a távolság függvényében mozog, hogy a parallaxishibát kivédje.
Manuális lehetőség sajnos nincs, elem kell bele. Van „B” idő és vakuszinkron, ez a GSN-nél 1/30. Van önkioldó és az exponálógomb véletlen lenyomás ellen zárható.
Itt van pár kép, ezek mind a Yashicával készültek:

Remélem tudtam segíteni, Üdv, Zoli

http://www.rangefinderforum.com/photopost/showgallery.php?cat=5641&ppuser=4105
Előzmény: kisrabi (253)